| Autor |
Wiadomość |
sander Użytkownik |
# Posted: 26 Lut 2010 22:15
Rafa nic nie musisz rozwalać żeby podłączyć filtr RO. Woda "brudna" powinna mieć o 30% większą twardość i zawartość substancji mineralnych a co za tym i większą przewodność. Generalnie creme de la creme dla twoich rybek.
|
aarset Użytkownik |
# Posted: 26 Lut 2010 22:26 - Edytowany przez: aarset
Pod warunkiem, że woda jest wolna od azotanów.
|
Rafa Użytkownik |
# Posted: 27 Lut 2010 13:16
Azotanów to ja nie mam. Ale jak by to przeliczyć to odpad z RO u minie chyba dalej mało . Kolejny raz mierzyłam kran gh 8 kh 6 więc 30 % więcej dalej nic nie daje więc musze opanować : tam dolać , tu dosypać itd.
|
sander Użytkownik |
# Posted: 28 Lut 2010 22:16
Rafa ja napisałem tak na wszelki wypadek gdybyś kupiła sobie RO.
|
kruczek Użytkownik |
# Posted: 2 Mar 2010 13:17
Witam!
Co sadzicie o tym?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7479403aa4885f 0e.html
Przymierzam sie do zakupu,z opisu dzialania wyglada niezle.
Dotychczas stosowalem Aqua-Dur,ale chyba sie przesiade.
|
aarset Użytkownik |
# Posted: 2 Mar 2010 14:41
Witam
Gdzie to można kupić?
|
kruczek Użytkownik |
# Posted: 3 Mar 2010 11:09
www.ebay.pl lub www.ebay.co.uk
W wyszukiwarce wpisujesz:seachem cichlid lake salt
|
sander Użytkownik |
# Posted: 3 Mar 2010 11:17
Ceny są takie, że chyba sam skomponuję mieszankę i puszczę na ebay-u :-)
|
kruczek Użytkownik |
# Posted: 3 Mar 2010 13:17
To prawda,taniej wychodzi na angiekskim ebay-u.
|
aarset Użytkownik |
# Posted: 3 Mar 2010 14:37
Gdyby nie koszt przesyłki to cena porównywalna do AquaDur'u JBL'a, ale z tego co wyczytałem to do tej soli Seachem'a trzeba jeszcze dodać preparat buforujący.
|
Rafa Użytkownik |
# Posted: 4 Mar 2010 09:26
sander
powiec mi jeszcze co jaki czas uzupełniać CaCo3 i MgSo4 w zbiornikachn? Czy dodawać tylko do podmienianej wody ?
admin
A co do używania Brightwell Aquatics Rift Lake Chemie i Brightwell Aquatics Rift Lake dKH to zgodnie z tym co wyżej napisałam stosuje - w tropheusach i mają one najgorsze jeszcze warunki. Myśle że prepataty zostały przeznaczone dla wzbogacenia wody a nie jej radykalnych zmian ( stosuje codziennie wg przepisu zaawansowanego ) . Poczekam pare dni jeszcze i najwyżej podniose paramety w inny sposób. Aqualkal z Tropikala jest strasznie rozwodniony i dzisiaj jede kupić z POCH NaHCo3.
Joanna
|
kruczek Użytkownik |
# Posted: 4 Mar 2010 12:18
aarset
Ten preparat buforujacy sluzy do osiagniecia ph na poziomie 9-9.4(tak podaje producent)ponadto sugeruje on,aby razem z sola i buforem podawac elementy sladowe,co pozwoli na odzwierciedlenie warunkow Tanganiki.Nie oszukujmy sie-jak nie wiadomo o co chodzi,chodzi o pieniadze!(Podobnie jest w tym wypadku).Mysle,ze jezeli masz ustabilizowane warunki w akwarium to do podmian wody starczy sama sol.
Mozemy sypac do akwarium rozne rzeczy i tak natury nie powielimy.Najwazniejsze sa stabilne warunki,jesli np.ph wynosi 8 nagly skok do 9 moglby tylko rybom zaszkodzic.A poza tym bylbys juz zmuszony do stalego uzywania tego preparatu buforujacego,aby te wysokie ph utrzymac.
|
aarset Użytkownik |
# Posted: 4 Mar 2010 13:22
kruczek
OK, rozumiem czym może grozić nagła zmiana parametrów wody. U mnie z kranu leci ściek, więc do podmian preparuję wodę po RO. Zainteresowałem się tym produktem ponieważ jestem ciekawy m.in. jego wydajności, a że używam innych produktów Seachem'a i jestem z nich zadowolony, mam prawo przypuszczać, że i ta sól może być dobrym preparatem. Jak będzie dostępna u nas to ją wypróbuję.
|
sander Użytkownik |
# Posted: 4 Mar 2010 14:07
Rafapowiec mi jeszcze co jaki czas uzupełniać CaCo3 i MgSo4 w zbiornikachn?
Czy dodawać tylko do podmienianej wody ?
Tylko do podmienianej wody a bufor CaCo3 dozujesz tak aby przed podmianą wody nie było znacznego spadku ph. Wartość wagową dobierzesz eksperymentalnie po kilku podmianach.
pozdrawiam
|
Rafa Użytkownik |
# Posted: 5 Mar 2010 15:09
zstanawiam sie jeszcze nad K2SO4 ?
Dodać ?
Joanna
|
sander Użytkownik |
# Posted: 8 Mar 2010 10:26
Nie ma takiej potrzeby gdyż siarczany dostarczasz z solą instant i siarczanem magnezu
|
michal1313 Użytkownik |
# Posted: 15 Kwi 2010 08:24
admin
cześć Marto mam takie pytanie
czy razem z Brightwell Aquatics CichlidCode można/warto stosować JBL Aqua-Dur czy już lepiej w komplecie Brightwell Aquatics Rift Lake Chemie i Brightwell Aquatics Rift Lake dKH?
czy może sprawdzałaś lub ktoś sprawdzał który środek dłużej działa w wodzie tj. JBL czy Brightwell Aquatics
michał
|
admin Admin |
# Posted: 15 Kwi 2010 08:42
Ja nie mieszam produktów różnych firm. Wolę nie kombinować bo nie jestem znawcą.
Marta
|
roland305 Użytkownik |
# Posted: 16 Maj 2010 14:41
Mój przyjaciel z USA miał racje odnosnie żwiru koralowego, wkładajac go do filtra napewno Ci podniesie PH, z moich obserwacji i badań wynika to tak, woda u mnie w kranie PH-8,2, po odstaniu 24h ma juz 8,0, w akwarium w trakcie zbiornika, codzienna podmiana wody 100l na 700l akwarium, ph w akwarium wynosiło 7,6. Ale gdy cykl się zamknoł ph nagle wzrosło, w akwarium wynosi 8,2, a w sumpie 8,4.
Do badania używam profesjonalnego ph metra z nowitką elektrodą, przed kazdym badaniem sprawdzam kalibracje tylko bo kalibrowac nie trzeba.
|