Hurcik, prawie każdy renomowany producent wchodzi na rynek z produktami różniącymi się nieco od wyrobów konkurencji, a naszym zadaniem jest to odpowiednio wykorzystać - może nie poprzestawaj na kupowaniu pokarmów jednej tylko firmy? Jest tego naprawdę dużo, np.
Jbl - NovoVert,
Hagen - Spirulina Flakes Nutrafin Max,
Tetra - TetraPhyll,
Sera - Flora... to tylko z płatkowanych i pewnie o wielu zapomniałem.
Należy tu wyczuć granicę pomiędzy faktyczną potrzebą urozmaicania menu, a niechęcia trofeusów do zmian - to jest do zrobienia.
Co do Bio-vitu - mam mieszane uczucia, wydaje mi się on pokarmem o średniej wartości (może to nieuzasadnione odczucie spowodowane tym, że producent sklasyfikował go w najniższej serii - standardowej?). Jakby nie było - moje trofeusy, choć absolutnie niewybredne, Bio-vit miały głęboko w... wodzie.
Do artemii możesz dołączyć inne planktonowe pokarmy mięsne, np. dafnia, czy cyklop, ale to chyba nie jest konieczne (pokarmy "roślinne" zawierają też składniki pochodzenia zwierzęcego). Tu trzeba bardzo uważać z ilością. Najlepsze tego typu pakarmy to chyba produkty liofilizowane i mrożonki, suszone zawierają już mniej wartości odżywczych, a żywych nie polecam - zbyt duże ryzyko przywleczenia patogenów.
Ile moczyć granulki - to zależy od konkretnego wyrobu. Moczyć trzeba tak długo, aż przestaną zwiększać swoją objętość i dadzą się łatwo rozetrzeć w palcach. Z granulkami jest jeszcze jeden problem - obserwując reakcje ryb, wydaje mi się, że są one dużo bardziej kaloryczne od płatków.
Nazwanie jakiegokolwiek pokarmu "pokarmem dla wszystkich pięlęgnic" jest mocno ogólnikowe i może być mylące. Dla jednych pielęgnic taki pokarm może spełniać rolę pokarmu podstawowego, dla innych - uzupełniającego, przy jeszcze innych - trzeba się zastanowić nad stosowaniem w ogóle.
Marcin podszedł do Cichlid Color bardzo ostrożnie - to dobre, bezpieczne podejście, ja też z obawą spoglądam na pokarmy z "color" w nazwie.
Z drugiej strony - producent (w tym przypadku renomowany) zapewnia, że aktywatory koloru są tam wyłącznie naturalne, pozyskiwane z mączki glonów i skorupiaków, nie mam powodu by w to nie wierzyć, natomiast sam tego pokarmu nie kupuję, nie widzę takiej potrzeby i sądzę, że jeśli już używać, to jako pokarm uzupełniający - zobacz jego skład na stronie Tropicala...
Więcej na temat karmienia znajdziesz w dziale Artykuły i Recenzje (sekcja - Z doświadczeń hodowców).
Jarek |