Widzisz, nieprzypadkowo pytałem o koszty wykonania tego systemu filtracji i wielkość zbiornika, chciałem rzucić światło na sprawę z innej strony - nie JAK wykonać to urządzenie, tylko CZY jego wykonanie jest opłacalne i konieczne.
Moim zdaniem w 240 litrach w zupełności wystarczy zamontowanie 8W (którą już masz) z dużą gąbką (np.bio-filtr Atmana 30x10x10cm) - tak wyposażone głowice powinny być w tym zbiorniku dwie (czyszczone naprzemiennie) - koszty podobne, (może mniejsze?) i nic nie trzeba robić, a ja w takich sprawach lubię nic_nie_robić...
Takie rozwiązanie (z innymi głowicami, ale też przy nieco większych zbiornikach) można zobaczyć choćby w firmie naszych Adminów.
Przyznaję, że dwie spore gąbki w zbiorniku to rzecz nie dla estetów, ale coś za coś, a może dałoby się je zamaskować?
W zbiorniku 120 l. sprawa jest jeszcze prostsza.
Natomiast przy 500-tce, gdzie złoże biologiczne na gąbkach będzie niewystarczające, a ceny filtrów zewnętrznych bolą, faktycznie Twoje zabiegi wydają mi się w pełni umotywowane.
Oczywiście całe to moje pisanie trafia szlag, jeśli Ty po prostu LUBISZ robić takie rzeczy. Wtedy pozostaje gratulować pomysłowości i życzyć powodzenia.
Jarek |