Rozumiem, że cały czas mowa o pokarmie dla Trofeusuów? Czy mówiąc ogólniej - "roślinożerców"?
Pisałem to kiedyś w innym wątku - uważam, że w sprawach karmienia potrzebny jest kompromis pomiędzy koniecznością urozmaicania diety, a niechecią Trofeusów do zmian. Ja robię to w ten sposób, że karmiąc ryby 3 razy dziennie, raz (czasem dwa razy, ale nie pod rząd) podaje zawsze ten sam pokarm, a pozostałe posiłki urozmaicam stosując zamiennie różne produkty.
Pokarm bazowy to jak pisałem S.Flora. Słyszałem od Marty, że w wilgotnych pomieszczeniach Flora zbryla się, ona faktycznie jest czymś mocno nasączana, u mnie ten problem nie występuje.
Pokarmy dodatkowe:
- Tetra Phyll - mógłby być pokarmem bazowym.
- Tropical Vegetable - też raczej mógłby być pokarmem bazowym.
- Tropical Spirulina Forte (36%)- moim zdaniem nie nadaje się na pokarm bazowy, chyba źle dobrany skład. Słaba przyswajalność, czy brak jakiś składników uwidacznia się w powolnym wzroście, chudnięciu, braku kondycji ryb. Jako uzupełniający OK - duża zawartośc procentowa glonów spirulina.
- Jbl NovoVert - od niedawna, nie mam wyrobionego zdania.
- Tropical Marine Flakes - od niedawna, zamierzam podawać nie częściej niż raz w tygodniu, ciekawy skład.
- Tropical D-Allio Plus - dietetyczny pokarm dla paletek z czosnkiem, raz w tygodniu. Dość twarde płatki - wymagają namoczenia.
- mrożony szpinak (zazwyczaj Hortex) - raz w tygodniu, po uprzednim sparzeniu. Uważam to za coś pośredniego pomiędzy pokarmem, a środkiem przeczyszczającym.
To tyle z moich doświadczeń. Testowałem też inne pokarmu, ale skoro ich tu nie wymieniam - nie sprawdziły się.
Przyznaję, że czasem zastanawiam się w jakiej części ta ocena pokarmów opiera się na obserwacji ryb, a w jakiej na moich irracjonalnych przypuszczeniach
Na koniec jedna uwaga - przy zakupie nowych ryb dobrze jest uwzględnić czym były karmione wcześniej. Nawet jeśli nie mamy przekonania do tego pokarmu, nie należy odstawiać go natychmiast. Zakładam oczywiście, że był to pokarm uwzględniający preferencje roślinożerców.
Jarek