Witam, dziękuję za odzew ;o)
Może wytłumacze dlaczego zdecydowałam sie na ten filtr to się sprawa trochę wyjaśni.
Otóż moim niedoświadczonym zdaniem najwazniejszą rzeczą przy robieniu zdjecia jest światło. Wszystkie moje posuniecia typu manualnego skonczyły się nie najlepiej dlatego uzywam przeważnie programów tematycznych z uwzgledeniem czasami zmiany Iso (Na zdjęciach większa sieczka ale za to sa wyraźne).
Zdjecia robione w dzień zwyczajnie nie wychodza ponieważ pomimo że jest jasno i że do soczewki dostaje sie spora dawka światła to jednak na foto głowną rolę gram ja ;o)czyli moje dobicie w akwarium.
Do tej pory moje antidotum wyglądało następująco: Po pierwsze zdjęcie robiłam wyłacznie w zaciemnionym pokoju, czyli wieczorem lub w nocy. akwarium traktowałam 2 x 30 watt przy czym lampa była przesuwana na sam początek akwa tak by do soczewki dostawało sie jak najwięcej światła. Po kilku, kilkudziesieciu bróbach coś tam można było wybrać.
Zdjęcie robiłam, na auto, lub na programie uwzględniającym ruch ryb. Wóczas dodawałam albo makro albo super makro w zalezności od odległości obiektu.
Robienie zdjecia z lampą aparatu całkowiecie dopada, ponieważ przekłamuje obraz. Pomimo że obraz nie ejst rozmazany Ryby wychodza nierealnie.
Oczywiście da sie zrobić róniez zdjecie w dzień, tylko ze nalezy ustawić aparat ukosem. Negatywną stroną tego posunięcia jest to że zdjecie wychodzi ,,plaskie''. Jest to głowna wada cyfrówek dlatego myslę że pod tym względem do analogówek mają jeszcze kawałeczek - szczególnie jesli cena jednych i drugich jest podobna.
((Uwaga! Wszystkie prezentowane powyżej praktyki wywodza sie z doświadczenia amatora poslugującego sie jak najbardziej równie amatorskim sprzętem ;o))
Pomyslałam że taki filtr moze ułatwić sprawę bo zdjęcie bedę mogła wykonać w dzień kiedy jest jasno. Jutro ma do mnie już dojśc więc go wypróbuje. Może faktycznie nie było warto i trzeba będzie się dalej stosowac do moich wydumanych spostrzeżeń ;o)
Pozdrawiam,
Katarzyan Rapa
Ps. Do tych linków w żaden babski sposób dostać sie nie mogę, a prezentowane strony dodatkowo nie posiadają przeglądarek co uniemożliwia samodzielne szybkie wyszukanie interesujacych nas tematów. Mozna prosić o powtórkę tym razem bez błędów ?