Witam!!
Zgadzam sie z Toba że trzeba się cieszyć z każdej pozycji z tematu Tanganika w języku polskim. No cóż czasami , a może cały czas jestem taki maruda. Ja mam ten konfort że moge podobne gatunki porównać sobie w kilku książkach. Jeżeli chodzi o temat pyszczaków, mam na myśli jeziora Tanganika, Malawi (Niasa) i Wiktorii chętnie podam tytuły pozycji które sie ukazały w języku polskim. Myślę że są to wszystkie pozycje jakie ukazały się do tej pory.
1. "Endemiczne pielęgnice wielkich jezior Afryki", B.K. Wiecheccy,wyd. PZA, 1986 r;
2. "Pielęgnice jeziora Malawi (Niasa)", K.Wiechecki, wyd. PZA, 1989r.;
3. "Pielęgnice jeziora Tanganika", R. Pawlak, A. Adamski, wyd.BGA, 1992 r.;
4. "Malawi- piękno i pasja", K.Kaźmierczak, wyd.ADR 2K, 2001 r.;
5. "Pielęgnice - moja pasja", pod redakcją Ad'a Konings'a,wyd. Cichlid Press, 2002 r.;
6. "Back to Nature. Przewodnik po świecie pielęgnic z Malawi", Ad Konings, wyd. Cichlid Press, 2003 r.;
7. "Back to Nature. Przewodnik po świecie pielęgnic z Tanganiki", Ad Konings, wyd. Cichlid Press, 2005 r.;
8. "Trofeusy", M. Mierzeńska, wyd.Ambra, 2004 r.,
9. "Wymarzone jezioro Darwina. Dramat w jeziorze Wiktorii", Tijs Goldschmidt, wyd. Prószyński i S-ka, 1994 r.
Do tego trochę artykułów w czasopismach, np. Cichlid News (już nie wychodzi
( ), Aqua Forum, Magazyn Akwarium, Nasze Akwarium.
Więcej nie pamiętam i chyba nie mam (to co znalazłem na swoich półkach to podałem).
A o następnej książce z tego tematu nic nie wiem. Może coś więcej o niej
. W sumie to ja biore wszystko co dotyczy pielęgnic (wszystkich).
Pozdrawiam.
Leszek