Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Archiwum Forum Tropheus Tanganika / Archiwum /

Ctenochromis Horei

Autor drozd
Anonimowy
#1 - Posted: 21 Lis 2005 14:32 
Na początek chciałem przywitać wszystkich forumowiczów. Skoro czytacie te słowa to z pewnością także i wam Tanganika mniej lub bardziej „uderzyła do głowy” Przechodzę do meritum... Otóż chciałbym się dowiedzieć czegoś o Ctenochromis Horei. Najcenniejsze są dla mnie doświadczenia własne z tymi rybami dlatego też jeżeli ktoś miał lub ma z nimi do czynienia to proszę skrobnąć kilka linijek na temat ich zachowania w akwa, temperamentu, co lubią jeść z „mięska” etc. Jak to jest z odróżnianiem samca od samicy? Pytam bo w sieci znajduję tylko zdjęcia jednakowo ubarwionych osobników z czego by wynikało, że i samce i samice są jednakowo ubarwione (kolorowe czyli czyli zewnętrznego dymorfizmu brak... Liczę, że może Pan Jarosław Grejczyk tu zajrzy i podzieli się swoimi doświadczeniami z C. Horei (wiem, że te ryby pływają u Pana, uważnie czytałem Pański artykuł o Synodontach Z góry dzięki za wszelkie info...

Autor JGr
Anonimowy
#2 - Posted: 21 Lis 2005 21:29 
Witam. Przede wszystkim proszę zwracać się do mnie po imieniu, będę się czuł dużo swobodniej.

Co do C.horei - mogę się podzielić jedynie wstępnymi spostrzeżeniami, dotyczącymi młodych osobników.

Patrząc na zdjęcia moich ktenochromisów w galerii, można się pomylić co do ich wielkości - tak naprawdę są to kilkumiesięczne, zaledwie pięcio-, ośmiocentymetrowe ryby. Co ciekawe - dominujący samiec przy tej wielkości potrafi wybarwić się jak dorosły osobnik. C.horei bardzo też szybko osiągają dojrzałość płciową, dwie moje samiczki wypuściły już młode. Jeśli chodzi o rozróżnienie płci - jest stosunkowo łatwe i możliwe już u 6 -cio, 7-ścio centymetrowej ryby. Przede wszystkim samce są o wiele bardziej atrakcyjne kolorystycznie, szczególnie dominant (z tej racji właśnie one są przedstawiane na ilustracjach). Samiczki mają podobny rysunek na ciele, ale bardzo blady, na pierwszy rzut oka - niewidoczny, wydają się być biało-szare. Samczyki posiadają czerwoną atrapę jajową na płetwie odbytowej. Od samego początku samce szybciej rosną i dorastają do ok. 18cm, samiczki mają zwykle o 4-5cm mniej.

Co do temperamentu - u mnie dominujący samczyk jak dotąd nie wyrządził najmniejszej krzywdy żadnemu ze współmieszkańców akwarium, inne ryby są przez niego nagminnie gonione i ustawiane, ale żadna nie straciła nawet kawałka promienia w płetwie. Jednak skąd inąd wiem, że dorosłe samce C.horei z reguły nie należą do ryb najłagodniejszych.

Co do karmienia - są wszystkożerne i niewybredne. Dostają mrożonki - (wodzień, ochotka, dafnia), jednak największą część diety stanowią płatki i granulki, te same którymi karmie roślinożerców.

Sporo informacji i zdjęć jest tu:
http://www.destin-tanganyika.com/Articles/index_ctenochromis_horei.htm

Jarek

Autor JGr
Anonimowy
#3 - Posted: 21 Lis 2005 21:37 
Teraz widzę, że wyraziłem się niejasno. Pisząc o temperamencie i zachowaniu C. horei powinienem był dodać, że mam na myśli relacje wewnątrzgatunkowe. Wobec sumików ktenochromisy zachowują się jakby ich nie widziały.

Jarek

Autor drozd
Anonimowy
#4 - Posted: 21 Lis 2005 22:32 
bardzo mi miło Jarku dziękuje za naprawdę obszerny opis C. Horei, tych kilka linijek dało mi już pewien obraz tego gatunku i chyba już wkrótce maly haremik C. Horei zamieszka w moim akwa... pasują do mojej koncepcji mięsożernej Tanganiki, jakby ktoś miał jeszcze jakieś uwagi to proszę pisać

Marek

Archiwum Forum Tropheus Tanganika / Archiwum / Ctenochromis Horei Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®