Witam. Przede wszystkim proszę zwracać się do mnie po imieniu, będę się czuł dużo swobodniej.
Co do C.horei - mogę się podzielić jedynie wstępnymi spostrzeżeniami, dotyczącymi młodych osobników.
Patrząc na zdjęcia moich ktenochromisów w galerii, można się pomylić co do ich wielkości - tak naprawdę są to kilkumiesięczne, zaledwie pięcio-, ośmiocentymetrowe ryby. Co ciekawe - dominujący samiec przy tej wielkości potrafi wybarwić się jak dorosły osobnik. C.horei bardzo też szybko osiągają dojrzałość płciową, dwie moje samiczki wypuściły już młode. Jeśli chodzi o rozróżnienie płci - jest stosunkowo łatwe i możliwe już u 6 -cio, 7-ścio centymetrowej ryby. Przede wszystkim samce są o wiele bardziej atrakcyjne kolorystycznie, szczególnie dominant (z tej racji właśnie one są przedstawiane na ilustracjach). Samiczki mają podobny rysunek na ciele, ale bardzo blady, na pierwszy rzut oka - niewidoczny, wydają się być biało-szare. Samczyki posiadają czerwoną atrapę jajową na płetwie odbytowej. Od samego początku samce szybciej rosną i dorastają do ok. 18cm, samiczki mają zwykle o 4-5cm mniej.
Co do temperamentu - u mnie dominujący samczyk jak dotąd nie wyrządził najmniejszej krzywdy żadnemu ze współmieszkańców akwarium, inne ryby są przez niego nagminnie gonione i ustawiane, ale żadna nie straciła nawet kawałka promienia w płetwie. Jednak skąd inąd wiem, że dorosłe samce C.horei z reguły nie należą do ryb najłagodniejszych.
Co do karmienia - są wszystkożerne i niewybredne. Dostają mrożonki - (wodzień, ochotka, dafnia), jednak największą część diety stanowią płatki i granulki, te same którymi karmie roślinożerców.
Sporo informacji i zdjęć jest tu:
http://www.destin-tanganyika.com/Articles/index_ctenochromis_horei.htm
Jarek