O kurcze to my sie już znamy. to do rambowskixx!!!! Super to nawey nie wiedziałem że jesteś tu na forum, albo tak jestem zakrecony że nie zaskoczyłem
.
Jeżeli chodzi o enantiopusy ja swoje posiadam ok. 6 miesięcy. Dostałem je kiedy mialy wielkość ok. 1,5 cm (+/-). Teraz większość samic po upływie pół roku ma 7 cm długości, chociaż 2 sztuki sa mniejsze. Samce są wyraźnie większe (ok.8-9 cm). Młode samce zaczynają sie wybarwiać od pyszczka. Lekko im ciemnieje w wieku ok.4 miesięcy (tak było u mnie). Później stopniowo, ale dość szybko przybywa samcom połysku niebieskiego na całym ciele, żółtych żółtych i nielicznie czarnych. Głowa również staje się ciemniejsza i bardziej niebeska. Na płetwie ogonowej pojawia sie przy dolnej krawędzi żółtawa plamka. Przy tarle, po złożeniu płetwy ogonowej przypomina jakby atrapę. Płetwy brzuszna i odbytowa są również czarno - żółte. Co ciekawe zdominowane samce potrafią tak skutecznie stracić swoje ubarwienie, w porównaniu z dominującymi że mozna je pomylić z samicami (na pierwszy rzut oka).
O samym tarle napisze później bo mój post wyjdzie zbyt dlugi.
Leszek