W Malawi występuje Leptoglanis cf. rotundiceps, który dzieli muszle ślimaka Lanistes nyassanus z pyszczakiem Metriaclima livingstonii.
Co prawda muszla służy mu do schronienia, a nie do rozrodu, jak to bywa w przypadkach tzw. muszlowców "obligatoryjnych", nie mniej jest to bardzo ciekawy sumokształtny. Jeśli chodzi o oryginalność zachowań może z nim konkurować chyba tylko tanganicki Phyllonemus typus - inkubujący ikrę w pysku sum z rodziny Claroteidae, którego hoduje Daniel.
Dlaczego myli się rodzaje Lophiobagrus i Leptoglanis? Nie mam pojęcia. Przecież to zupełnie niepodobne ryby. Zaireichthys i Leptoglanis to też dwa (o ile pamiętam) osobne rodzaje, należące do rodziny Amphiliidae.
O L.brevis chyba niewiele wiadomo, ale mnie strasznie cieszą takie posty jak Twój Jacku. Sumokształtne to świetne ryb, niestety traktowane po macoszemu.
Mówisz, że L.brevis był hodowany w Polsce? Więc może odezwie się ktoś, ma wiedzę o tych rybach płynącą z własnego doświadczenia? Bardzo jestem ciekaw. Zwłaszcza ciekawi mnie opis rozrodu tych ryb.
Jarek |