Witam ponownie!!!
Jeżeli chodzi o film to moze byc problem bo był to film pożyczony od kolegi który przywiózł go z Niemiec jako gratis do zakupinych ryb (zresztą dostał jeszcze książke o Tanganice
), która dopiero teraz wyszła w Polsce. Ale czekam na taśmy video o Tanganice. Chcę je przegrać na CD (będzie to chyba bardziej trwałe). Na tych taśmach z tego co pamietam jest równiez pokazane zdobywanie pokarmów przez ryby w jeziorze. Jeżeli będą to podeślę.
Zdobywanie pokarmu w akwarium robi z ryb leniuchy, zgadzam sie z tym. Dostają to co im damy, niekoniecznie to co powinny jeść. Poprostu je napychamy karmą. Większość gatunków jest bardzo tolerancyjna jeżeli chodzi o karmienie w akwarium (mam na myśli problemy zdrowotne), inne są bardziej wrażliwe (np. trofeusy). Rodzaj karmy ma wpływ na wzrost, rozwój ryb, rozmnażanie itd., o czym wszyscy wiemy. Ale pewnych zachowań moim zdaniem nie da sie zmienić (wyeliminować), tym bardziej u ryb z odłowu. Myśle że ryby w różnym wieku pobieraja różne pokarmy, na różne sposoby. Uważam ze jest to kwestia czasu (sytuacji) kiedy w takiej rybie obudzi sie "bestia", oczywiście mogę sie mylić.
Pani Magdo jeżeli chodzi o ząbki przedstawione na foto to nie powiem robią wrażenie, ale ich kształt i układ wskazują na pewne cechy. Ale jak np. dorosły calvus rozwinie swoje szczęki to jest jazda, robi na mnie jeszcze większe wrażenie wielkość jego paszczy.
Pani Magdo jeżeli można wiedzieć w jakim zbiorniku pływaja Pani ryby, ile ich jest i jakiej sa wielkości?
Pozdrawiam Leszek