Jest to jeden, wielki metlik.
Ja sie w tym temacie nie odzywam z wiadomych powodów. Mozna bylo to juz opanowac i powinno to wygladac mniej nerwowo. To co ona teraz robi to obawiam sie ze moze tylko rybom w pozniejszym czasie zaszkodzic.
Ja rowniez uwazam ze powinna sie pozybyc tej karimaty.
Jak jej kiedys pisalem o plytkach do filtrow podzwirowych to niechciala sluchac, jak jaj pisalem o ew. pozniejszych problemach z karimata to teraz ma. To samo jest ze styropianem. Takie raoziwazania sa donre przy rybach kopiacych i duzych kamieniach, pojedynczych. Wtedy styropian lub karimata powinna byc tylko pod tym kamieniem anie na calej powierzchni. Jezeli ktos ma dosc gruba warstwe piasku to i swiderki nie pomoga. Przekarmia ryby, jest duzo zanieczyszczen w akwarium, duzo drobnych kamieni na dnie to prpblem murowany (oczywiscie powstajacy stopniowo).
Ja do tej pory nigdy nie mialem takich problemow i dlatego czasami zastanwiam sie czego jeszcze mozemy spodziewac sie w naszych akwariach.
Wracajac do Beaty moim zadaniem za duzo w tym przenoszeniu ryb itd filozofii. Wtedy to jak widze i jej sie udziela.
Leszek |