Zgodnie z sugestia Marty podaje parametry jakie powinny spelniac zdjecia do Magazynu Tanganika.
1) Skladajacy zyczy sobie zdjec w rozdzielczosci 300 dpi (pikseli na cal)co daje okolo 100 pikseli na centymetr. Czyli jesli chcemy zeby zdjecie w artykule mialo wymiary 10cm na 6 cm MUSI miec rozdzielczosc minimum 1000 x 600 pikseli. Moze oczywiscie byc wiecej. Tutaj panuje pelna dowolnosc. Ja z reguly wysylam zdjecia w rozdzielczosci okolo 2000 x 1333 i jest to wedlug mnie optymalny rozmiar. Zawsze mozna zrobic resize w dol, w gore nie.
2) Format jpg. Jak pewne wiecie jpg jest formatem stratnym (kompresowanym). Proponuje kompresje 70% lub wiecej. Przy 60 % zaczyna byc widac skutki kompresji (utrata rozdzielczosci, artefakty, przebarwienia itp).
Jesli ktos nie jest w stanie obrobic zdjecia, moge pomoc. W takiej sytuacji prosze o przeslanie do mnie zdjec prosto z aparatu (najlepiej w jego maksymalnej rozdzielczosci). Moge wykonac delikatny retusz, wyostrzenie, rozjasnienie itp. w miare posiadanych (niewielkich zreszta) umiejetnosci.
Przemek |