Jak zapewne wiecie jestem w pewnym sensie odpowiedzialny za zdjecia, ktore ukaza sie w Tanganika Magazynie.
Podczas rozmowy z Pania Redaktor Naczelna, doszlismy do wniosku, ze napisze tutaj kilka slow na ten temat. Ustalilismy tez z Marta, ze bedziemy prowadzic wieksza selekcje pod wzgledem jakosciowym. Nie oznacza to oczywiscie, ze jedyne zdjecia jakie sie ukaza beda autorstwa Magdy ;). Po prostu chcialbym Was prosic o dolozenie wiekszych staran w tym temacie.
Co warto poprawic:
1) Poruszenia. To chyba najczesciej spotykany problem. Wiekszosc z Was (przynajmniej tak wskazuja exif'y) robi w tzw. trybie zielonym. O wszelkich parametrach ekspozycji decyduje wtedy aparat. Ustawia on migawke na 1/60 lub 1/50 sekundy. Co sie wtedy dzieje? Uzytkownik nie jest w stanie "utrzymac" takiego zdjecia. A nawet jesli ma rece pudziana lub stabilizacje obrazu, moze dojsc do poruszenia sie obiektu. Zdecydowanie polecam czasy 1/125 - 1/200 sekundy.
Efektu tego nie da sie skorygowac w PS.
2) Ekspozycja. Czesto przy fotografowaniu bardzo jasnych (zdjecie za ciemne) lub bardzo ciemnych (za jasne)obiektow aparat myli sie z pomiarem swiatla. Macie w aparatach funkcje korekcja ekspozycji (exposure compensation).
Korekta w PS uwydatnia szumy.
3) Zabrudzenia na szybie, glony i bąbelki powietrza. Wiadomo o co chodzi. Proponuje na czas robienia zdjec wylaczac napowietrzacz a szyby przeczyscic. O ile drobne zabrzudzenia (pod warunkiem ze nie sa na rybie) udaje sie zaczyscic, to przy wiekszej ilosci jest to bardzo czasochlonne a czesto wrecz niewykonalne.
4) Rozdzielczosc. Tutaj nie bylo zastrzen. Tylko prypominam. Potrzebne jest minimum 1200 pikseli na kazde 10 cm wydrukowanego zdjecia. Im wiecej tym lepiej. Korekta niemozliwa w PS.
5) Ilosc. Im wiecej zdjec zrobicie tym wieksza szansa ze uda sie cos fajnego wybrac. My nieraz przyjezdzamy z Krakowa z 4 GB zdjec, a do pokazania nadaje sie 40-50 szt.
Szczegolnie zalezy mi na punkcie pierwszym. Bardzo wiele zdjec, ktore do mnie dotarly bylo poruszonych. Bedzie wymagalo to wziecia do reki instrukcji, a byc moze dodatkowego doswietlenia zbiornika.
Nie chce uchodzic za jakiegos znawce fotografii i wytykac innym bledow. Chce zeby drugi numer byl lepszy od pierwszego.
Jesli bedzie taka potrzeba odpowiem na wszelkie pytania zarowno mailowo jak i na forum.
Przemek |