Czy układ 1+1 caudopunctatus i 2+6 Alto shell byłby odpowiedni i czy ewentualnie można by dołożyć julidochromis ornatus?
Nie wiem, czy wiesz, ze julidochromisy tworzą wielopokoleniowe rodziny. Przy bardzo ekspansywnych rozrodczo caudopunctatusach ich spora kolonia spowoduje, że będziesz miał tłok. Może to być niezbyt udane połączenie. Nie miałam, nie sprawdzałam, nie umiem odpowiedzieć czy to będzie grało.
Czy gdybym jednak zdecydował się na nieckę pomijając już moje wybrane Alto i caudopunctatus no bo jednak wciąż się waham jak ty byś widziała niecka w tym litrażu. Jaki skład zapewniłyby równowagę w moim zbiorniku. Jakie muszlowce są twoje ulubione?
Generalnie w opracowaniach naukowych caudopunctatus niekiedy podawany jest w nieckach. Jednak, co jezioro to jezioro. W mojej opinii sprawdzić się może 1+2-3 N. callipterus, 2 pary brevis/calliurus, 2-3 pary T. vittatus i para N. fasciatus, które bardzo często spotykane są w nieckach.
Chyba nie mam faworyta wśród muszlowców
Dodam tylko, ze Twój zbiornik nie jest gigantem i trzeba wyważyć gatunki nieckowe.
Marta |