Innymi slowy - lekkie odstepstwa od kanonu - w to wierze. Reszta to fakt dobrania takiej a nie innej obsady, litrazu akwarium i innych czynnikow. I wtedy mozemy pisac: "w towarzystwie ryb duzych i spokojnych dany gatunek zachowuje sie...", albo "w zbyt malym akwarium ryba zaczyna byc agresywne i zachowuje sie..."
Takie "doprecyzowanie" zachowań danego gatunku w zależności od x czynników wg mnie nie zawsze się sprawdzi. Jest wiele ryb, których zachowania agresywne zdeterminowane są nie tylko gatunkiem, który reprezentują, wielkością akwarium, towarzystwem, itp, ale także cechami indywidualnymi. Najlepszym przykładem mogą być petrochromisy, czy trofeusy. Poszczególne osobniki w tych samych warunkach będą zachowywały się diametralnie różnie. Oczywiście można to uśrednić i przyjąć jakiś w miarę typowy model, który zwykle się sprawdza, jednak jego opis nie będzie w pełni miarodajny.
Nie twierdzę, że takie uszczegółowienie opisów zachowań nie jest pomocne. Jest, i to bardzo. Informacji nt. naszych podopiecznych jest wciąż b. mało, a im więcej szczegółowych informacji dostaniemy, tym więcej możemy się domyśleć.
Jednak charakterystyka zwierząt to nie matematyka. Nie da się wszystkiego sprawdzić, zbadać, doświadczyć, a w rezultacie opisać w sposób jednoznaczny. Wzorce zachowań będą zdecydowanie bardziej wiarygodne w naturze. W warunkach sztucznych jest zbyt wiele czynników, z których często nie zdajemy sobie sprawy, a które determinują zachowanie ryb.
Dobrym przykładem są czerwieniaki. Wg informacji przekazanych w tym wątku są to ryby spokojne, świetnie funkcjonujące w akwarium towarzyskim. Moje doświadczenia są podobne. Tymczasem panowie Konings i Kornobis (akurat ich książki mam przed sobą) charakteryzują te ryby jako b. agresywne. Czy jedna z wersji jest fałszywa? Zapewne nie. Obydwie oparte są na doświadczeniach. Ale - obydwie dotyczą różnych ryb tego samego gatunku. Co więcej, odważę się postawić tezę, że po przeniesieniu tych ryb do innego, bardzo podobnego akwarium z taką samą obsadą, ich zachowanie może się całkiem zmienić. |