Hej,
Gdzies pod koniec wiosny chcialbym podjac probe zrobienia akwarium biotopowego. Powiedzmy, ze jako podstawe przyjalbym srodowisko tapajosow. No i rodza sie nastepne pytania. Znalazlem taki album zdjec z ziemiojadami:
http://s253.photobucket.com/albums/hh61/scatzzz/?s tart=40
Jak oceniacie "biotopowosc"? Czy korzenie/piasek/otoczaki to jest to na czym mam sie skupic? Czy to wyglada jak dorzecze amazonki? Czy woda powinna byc jakos specjalnie wzbogacana o garbniki, zmiekczana?
No i druga sprawa - towarzystwo. Mozna by cos dorzucic do mojego stadka - moze jakies pielegniczki? Nie chce rozroby w akwarium. Fajnie by bylo miec albo jakies pojedyncze kolorowe rybki, albo moze jakies stadko do toni. Moze jakies nie-pielegnice? Moze pielegniczki borelli? Podobno sa dosc latwe - polecane dla poczatkujacych (a do takich sie zaliczam poki co).
Popusccie nieco wodze fantazji - ja mam trudnosci z odnalezieniem chocby spisu gatunkow mieszkajacych wspolnie z tapajosami... Pewnie niektorzy z Was wiedza sporo wiecej. Jakies ciekawe ryby/stworzenia? Moze jakies rosliny? (kupie mocne oswietlenie przed wymiana wystroju).
P.S. Czytajac sobie rozne artykuly dochodze do wniosku, ze tanganika powoli staje sie najbardziej popularnym biotopem akwariowym :-) Informacji jest moze sporo niespojnych, ale jednak sporo.