Topielec
Jeśli miałbym obstawiać, to obstawiłbym, że rybki te padają z jakiegoś "wewnętrznego"
Rozumiem, Topielec, ze sugerujesz ogolne problemy zdrowotne zwinnikow? Jak juz pisalem, wygladaja wysmienicie. No chyba ze jest jakas choroba, ktora wykancza rybe w ciagu kilku godzin startujac od totalnie zdrowego zwierzecia.
a ich zwłoki pewnie się rozkładają gdzieś w zakamarkach pod korzeniami
Tak, bralem to pod uwage. Wiadomo jak trudno znalezc martwa, wyblakla rybe w zbiorniku. Zwinniki nie sa jakies ogromne, wiec mogly by sie zawieruszyc. Ale rozmawiamy tu o 30 rybach...! Ktora zostalaby martwa plywajac przy powierzchni. Ktoras wyczailby zbrojnik - widzialbym jak probuje ja "przekasic". Pojedyncze przypadki rozumiem, ale wydaje mi sie, ze cos bym zauwazyl przy takiej liczbie znikniec...
maniutek15
Jednym ze scenariuszy może być to że zabijaniem zwinników zajmują się tajposy
Nie jestem znawca, wiec tego tez nie moge wykluczyc. Trzeba by jednak poogladac jak te pielegnice sie zachowuja. One zwinniki traktuja jak wode... Nawet podczas tarla zwinniki byly tolerowane o wiele blizej niz reszta ryb. No i w koncu to... zwinniki. Nie jest latwo upolowac taka rybe...
albo ryby wyskakują i przemieszczają się gdzieś dalej od akwa.
Cholera, mialem dzisiaj sprawdzic. Aktualnie to uwazam za najbardziej prawdopodobna teorie. Szkoda, ze nie zbadalem dokladnie ilosci zaginionych liczb w czasie. Jesli to jednak wyskoczenia, to ilosc ryb ginacych w intervale czasowym powinna liniowo malec w czasie (im wiecej ryb, tym wieksza szansa ze np. w ciagu dnia wyskoczy wieksza ich liczba). Kiedys widzialem jak mala rybka skalala po podlodze na calkiem spore odleglosci. Moze tak jest ze zwinnikami? Moze wszystkie sa gdzie w ciemnym zakamarku? Ale zeby wszystkie 30 w tym samym?...
Swego czasu zginela mi w akwarium (bylo bez pokrywy) jedna ksiezniczka. Szukalem, szukalem, az w koncu zadalem pytanie na forum. Do dzis nie zapomnialem odpowiedzi Nuroslawa: "Sprawdz za szafka." Proste i celne w 100%. Czuje, ze w tym przypadku odpowiedz jest rownie prosta. |