Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Ryby z innych biotopów Forum Tropheus Tanganika / Ryby z innych biotopów /

Korzeń, jak przygotować?

Autor Kanaaoe
Użytkownik
#1 - Posted: 30 Gru 2010 15:07 
Cześć, nie wiem w jakim dziale miałem otworzyć ten temat, więc w sprawach ogólnych się znalazł.
Mam do Was pytanie odnośnie przygotowania korzeni do akwarium. Zakładam akwarium z czarnymi wodami, szukam informacji, czytam fora i jak narazie wszystko przyswajam, ale mam problem właśnie z korzeniami. Byłem wczoraj w miejscu, gdzie wydobywa się torf i dostałem sporo różnych korzeni i kawałków drewna z niego wydobytych. Naczytałem się na forach wszelkich jak należy przygotować takie rzeczy przed włożeniem do akwarium i powiem szczerze, nie rozumiem w ogóle tych metod postępowania. Wszędzie jest napisane, że należy taki korzonek gotować w słonej wodzie, później moczyć go przez ileś tygodni zmieniając wodę raz na słoną, raz na czystą. Nie wiem w ogóle czemu mają te zabiegi służyć poza pozbyciem się dużej ilości garbników i kwasów humusowych z owych drewienek (co wg mnie mija się z celem troche przy czarnych wodach). Korzenie, które przywiozłem bardzo dokładnie umyłem, oskrobałem z luźnych części i jeszcze raz umyłem w ciepłej wodzie, po czym wszystkie umieściłem w misce z wodą, aby jeszcze ewentualne pozostałości ziemi czy torfu troche rozmiękły i było łatwiej je wypłukać. Nie wiem co dalej z nimi robić, gotować napewno ich nie będę ponieważ nie mam takich naczyń dużych. Co do samych korzeni wydaje mi się, że długi czas leżały w torfowisku, nie mają zapachu, są twarde i lekko barwią wodę. Moje pytanie jest takie, czy jeżeli pomoczę je jeszcze około 10 dni w tej misce, zmieniając wodę codziennie na świeżą i po tym czasie sparzę je wrzątkiem przed umieszczeniem w akwarium to czy to będzie dobre postępowanie?

pozdrawiam Oskar

Autor janas1970
Użytkownik
#2 - Posted: 30 Gru 2010 17:21 
Witam.Ja zawsze gotowałem korzenie nawet duże, jeśli nie mieściły się w garnku to gotowałem w parniku a jeśli i tak były za duże to je po prostu po kilku godzinach gotowania przekręcałem.Do gotowania stosowałem sól kuchenną 1-3 kg, gotowałem około 4-8 godzin, potem tylko opłukiwałem pod bieżącą wodą i do akwarium.Nigdy nie było problemów a korzenie były wyciągane z rzeki

Pozdrawiam
Krzysiek

Autor Kanaaoe
Użytkownik
#3 - Posted: 30 Gru 2010 17:47 
Dziękuję za odpowiedź. W moim przypadku gotowanie kilka godzin na pewno odpada, wyleciałbym z tymi korzeniami z kuchni szybciej niż cokolwiek bym zrobił;p Zastanawiam się jaki jest cel gotowania ich? Rozumiem, że gotowanie super je zdezynfekuje, ale jeżeli są to korzenie wyciągnęte z torfu, gdzie nie miały styczności z rybami czy jest taka potrzeba? Czy może chodzi o coś innego?

Oskar

Autor sander
Użytkownik
#4 - Posted: 30 Gru 2010 20:28 
Skoro i tak nie będziesz gotował tych korzeni to po co pytasz czy trzeba je gotować? Najpierw podajesz procedurę postępowania przy preparowaniu korzeni a potem piszesz, że tak nie zrobisz. Gotowanie ma na celu zapobiec powstaniu grzyba ściekowego, który często wyrasta na drewnie po włożeniu do akwarium (taki biało-siwy nalot). Jak masz korzenie z torfowiska to raczej kwas zabił te grzyby dawno temu więc jedno masz już z głowy. Jednak w ziemi znajdują się także bakterie Clostridium botulinum, które generują tzw. jad kiełbasiany a on z kolei jest jedną z najniebezpieczniejszych neurotoksyn. I tu dochodzimy do tzw. higieny, którą albo przestrzegamy albo nie, to tak samo jak mycie rąk przed jedzeniem, okresowe odrobaczanie psa, mycie zebów... tak to w skrócie wygląda.

Autor janas1970
Użytkownik
#5 - Posted: 30 Gru 2010 20:29 
Miały czy nie kontakt z rybami to może jest mniej ważne mi chodziło głównie o pozbycie się bakterii które mogły być w korzeniu czy na jego powierzchni i dlatego gotowałem je w wodzie a solą (też nie gotowałem ich w domu tylko w piwnicy)

Krzysiek

Autor Kanaaoe
Użytkownik
#6 - Posted: 30 Gru 2010 20:58 
sander
Pytałem z ciekawości i dzięki za wyczerpującą odpowiedź :)

W takim razie muszę w jakiś inny sposób je odkazić, rybki raczej nie będą zadowolone z ewentualnej kuracji jadem kiełbasianym, tak samo jak ja. Może kilkukrotne sparzenie wodą z solą zda egzamin? Albo wymoczenie ich przez jakiś czas w roztworze nadmanganianu potasu? Co o tym myślicie?

Oskar

Autor trofek
Użytkownik
#7 - Posted: 30 Gru 2010 22:23 
Nadmanganian potasu jest dobrym odkażalnikiem, ale korzenie w nim moczone nabierają ciemnego-prawie czarnego koloru, co mi osobiście się nie podoba.

Autor Kanaaoe
Użytkownik
#8 - Posted: 31 Gru 2010 00:03 - Edytowany przez: Kanaaoe 
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi na moje pytania. Po przemyśleniu wszystkich Waszych argumentów doszedłem do wniosku, że najpewniejszym i najlepszym sposobem jest wygotowanie ich, więc lece jutro po butle z gazem i duży garnek. Pożyczyłem taki biwakowy palnik, więc będę mógł działać w garażu nie robiąc sajgonu w domu;p

Może moglibyście podać swoje przepisy na taki korzeń? Macie już doświadczenie i Wasze spostrzeżenia i uwagi są bezcenne dla stawiających pierwsze kroki w tym biotopie.

edit: janas1970 napisał jak przygotowuje swoje korzenie, więc zastosuję się do tej instrukcji.

Oskar

Autor nechor
Użytkownik
#9 - Posted: 31 Gru 2010 02:50 
Z racji tego gotowania i calej zabawy, ja po prostu kupilem, oplukalem prysznicem i wlozylem :-) Jestem bardzo zadowolony :-)

Autor jaosh
Użytkownik
#10 - Posted: 31 Gru 2010 09:26 
Z racji tego gotowania i calej zabawy, ja po prostu kupilem, oplukalem prysznicem i wlozylem :-) Jestem bardzo zadowolony :-)

Ja jak jeszcze miałem inny biotop to dodatkowo trzy razy zalałem wrzątkiem.

Autor jaosh
Użytkownik
#11 - Posted: 31 Gru 2010 09:27 
Oczywiście chodziło mi o korzeń a nie akwarium :D

Autor sander
Użytkownik
#12 - Posted: 31 Gru 2010 09:52 
Najprościej jest zrobić jak napisał nechor, kupić wyprażony w afrykańskim słońcu kawał ciężkiego drewna i włożyć do akwarium :-)

Autor nechor
Użytkownik
#13 - Posted: 31 Gru 2010 10:08 
Polecam mahon. Mam u siebie - barwi wode na pozadany kolor, ma fajna, porowata strukture (szczeliny, otwory). Ksztalty i wielkosc - wlasciwie do wyboru do koloru. Wizualnie wg mnie nie do przebicia. A jak ktos jeszcze potrafi to ladnie poukladac... :-)

Autor trofek
Użytkownik
#14 - Posted: 31 Gru 2010 12:09 
Osobiście mogę polecić również korzenie z rodzimych drzew takich jak dąb, grab.Korzenie grabu mam w swoim akwa i również posiadają bardzo ciekawe kształty, barwią wodę na ładny bursztynowy kolor.Swoje tylko sparzyłem wrzątkiem i włożyłem do akwarium, bardzo szybko toną bo są ciężkie

Autor Kanaaoe
Użytkownik
#15 - Posted: 1 Sty 2011 22:28 
Chciałbym życzyć wszystkim szczęśliwego Nowego Roku!

Wracając do korzeni, to kończe już ostatnie gotować, ale mam problem z jednym, bo jest bardzo długi i nie mam jak go wygotować w całości. Myślicie, że jak go sparzę kilka razy to będzie wszystko dobrze?

Oskar

Autor fishfan
Użytkownik
#16 - Posted: 5 Sty 2011 14:04 - Edytowany przez: fishfan 
Myślicie, że jak go sparzę kilka razy to będzie wszystko dobrze?

Jedna podstawowa zasada z korzeniami,przeciąć na pół i powąchać:-)

Jakiekolwiek preparowanie,gotowanie ,odkarzanie, czyszczenie z kopry nie ma sensu jeśli korzeń jest do niczego.
Większość nawet tych tkzw.preparowanych ze sklepów też pozostawia wiele do życzenia(korzenie z torfowisk) i są warte funta kłaków.
Lignit ,mahoń ,mangrowiec lub moje ulubine red mood wood przy silnej cyrkulacji i okresowej kontroli a także wymianie może cieszyć reszta troche mniej.

Autor Kanaaoe
Użytkownik
#17 - Posted: 5 Sty 2011 21:22 
Każdy z kawałków drewna bardzo dokładnie obejrzałem, powąchałem, postukałem czy nie są puste w środku, a te grubsze nawiercałem w kilku miejscach żeby sprawdzić czy nie psują się od środka. Wszytkie spełniające warunki wygotowałem w wodzie z solą, sparzyłem jeszcze później kilka razy i wypłukałem w gorącej wodzie. Właśnie jestem w trakcie zalewania akwarium, więc później wrzuce jakieś zdjęcia, żebyście mogli ocenić czy warto było troche się pomęczyć i samemu przygotować korzonki ;p
Dziękuję za wszystkie posty w tym temacie, bardzo mi pomogliście.

Oskar

Ryby z innych biotopów Forum Tropheus Tanganika / Ryby z innych biotopów / Korzeń, jak przygotować? Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

 

 ?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.
 
  Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®