Jako że to mój pierwszy post na tych forum to witam wszystkich :)
Mam dwa welony (jeden ma około roku a drugi około 3-4 miesięcy od zakupu). Trzymałem je w zbiorniku 60x30x20cm o pojemności 36l.
Jakiś czas temu zepsuł mi się filtr Eheim 2215 i przez około 3 tygodnie ryby były bez filtra (wtedy podmieniałam ponad połowę wody dziennie). Po jakimś czasie zauważyłem że młodsza ryba zaczyna się trochę dziwnie zachowywać to znaczy była mniej ruchliwa a później obie zaczęły mieć dziwne odchody (najpierw takie przerywane np 10mm brązowe potem 2-4mm przeźroczyste i znowu brązowe a łącznie u tego małego czasem miały nawet około 7-8cm). Miedzy czasie dojrzewał dla nich zbiornik 126l razem z filtrem Eheim 2217 (wkład mechaniczny + biologiczny zasypany ADA Bacter 100) ale nie chciałem wkładać chorych ryb do świeżego zbiornika. Odchody ryb zaczęły być coraz bardziej przeźroczyste i można było zauważyć w nich taką zwinięta nitkę a po karmieniu były brązowe.
Poczytałem trochę i zacząłem leczenie na własną rękę.
Najpierw dodałem im soli akwarystycznej z aloesem i tak siedziały sobie w tym tydzień ale to nic nie pomogło
Później postanowiłem zaaplikować Levamisol w taki sposób
dzień 1 - 4 gramy / 100 litrów wody
dzień 2 i 3 - 1 gram / 100 litrów wody
dzień 4,5,6... - podmiana wody 50%
Takie leczenie nic nie pomogło wiec pomyślałem że wpuszczę je do tego nowego zbiornika i im się poprawi ale po tygodniu w nowym akwarium nie było żadnej poprawy więc wpakowałem 3 tabletki Capitox-S według zaleceń producenta i zmniejszyłem ilość światła do 18W bo słyszałem ze levamisol rozpada się pod wpływem promieni świetlnych. Po 3 dniowym leczeniu nie zauważyłem żadnych większych zmian większy welon wyglądał tak jak by lepiej a mały bez zmian. Pomyślałem że powtórzę ostatnie leczenie jeszcze raz ale tym razem dodam jeszcze capitox do jedzenia ale i to nie rozwiązało problemu. Postanowiłem je oddzielić i mały wylądował na razie w małym zbiorniczku. Jak wyłączę mu filtr a ryba się zmęczy i przestaje pływać to widać że nie może otrzymać poziomu, czasem nawet siada w pionie
WIEDZA PODSTAWOWA
=========================================
Rozmiary zbiornika: 60x30x20cm o pojemności 36l.
Wiek zbiornika: kilka miesięcy (po awarii filtra podmiana 50% wodzy dziennie i napowietrzanie wiec równowaga biologiczna na pewno została mocno zachwiana)
Obsada: Chladoflora aegagropila (Gałęzatka)
Jakie pokarmy: tetra goldfish, pro color, tropical supervit, bio-vit, mrożony solowiec
Niepokojace objawy u ryb: Dziwne odchody i problemy z równowagą
Parametry wody: NO2, NO3, PH, NH3/NH4, T: Nie mierzyłem (zawsze leje wodę ze studni z wodą pitna z której korzysta około 50 domów)
=========================================
WIEDZA POMOCNICZA
=======================================
Jakie filtry i jakie wklady w filtrach: Eheim 2215 (z czasem się zepsuł i ryby żyły bez filtra). Ceramika + ADA Bacter 100 i gąbki
Jakie dekoracje w zbiorniku: żwir rzeczny dobrze przepłukany i 2 razy wygotowany