No to jak nowy temat tutaj, to wkleję to co napociłem ;) Po 22 latach w akwarystyce (w tym 16 lat akwarystyka morska) zdecydowałem się na rozpoczęcie nowego projektu. Miałem już różne biotopy, w tym malawi i duboisi, więc coś tam pamiętam ;) Mój projekt wystartowałem z zeszły weekend od wyczyszczenia systemu, zorganizowania zbiorników, zalania wodą i wlania bakterii. Dużo rzeczy pozostało mi po rafie, więc było łatwo. A co zawiera cały system?
Akwarium główne: - 200x60x60 z tłem oraz kilkoma skałami żywymi i kominem zewnętrznym (zrzut, durso i powrót, hydraulika na 32mm, na zaworze kulowym i bramowym), - oświetlenie nad akwarium to lampa X30 Blue cree full spectrum 215W (mogę sobie dostosować konkretną barwę pod tanganikę), - za cyrkulację wewnątrz odpowiadają 2 pompy cyrkulacyjne OW-40 (15000 l/h), - za porządek i spokój w akwarium odpowiedzialny jest TREX, - planuję tu z roślin tylko anubiasy,
Sump 3-komorowy: - 135x50x50 (337,5L brutto) - 1 komora to filtracja oparta na Rollermat Bubble Magus M i 2 woreczki z zeolitem, cyrkulacja to Tunze 6015 ( 1800l/h), - 2 komora zawiera trochę żywej skały, 2 bloki Maxspect Bio-Block, 5kg kulek Maxspect BioSphere, 12kg ceramiki (zwykła i Sera Siporax). Za cyrkulację i napowietrzanie odpowiada odpieniacz Twistman Integra 200 - tu się właśnie zmieniło. Wyjąłem odpieniacz i wystawiłem na sprzedaż (przerost formy) i włączyłem napowietrzanie oparte na Aquael Oxypro 150. Cyrkulacji wewnętrznej więc nie ma, tylko przepływ. - 3 i ostatnia komora to miejsce dla pompy obiegowej (DCP-10000, ustawiona na 71%), 4 worków z keramzytem, lampy UV-C. Za cyrkulację odpowiada pompa Tunze 6025 (2800 l/h).
Całością steruje komputer akwarystyczny (obsługa dolewania wody, sterowanie odpieniaczem, ogrzewaniem wody, monitorowanie PH, sterowanie ozonatorem (ozonator wraz z odczynnikiem oczyszczania powietrza podpięty jest do odpieniacza) i lampą UV-C). Do monitorowania wody mam jeszcze uruchomiony pozostały tester PH-2771 (TDS i PH). Za utrzymanie zasilania odpowiada falownik Kemot Prosinus 700 z akumulatorem żelowym 100Ah.
Co dalej? czekać... do akwarium poszło trochę jedzenia i mięska aby ruszył cykl, w ten weekend będę znów dolewał bakterii, aby lepiej zasiedlić media. Na chwilę obecną TDS = 0,20 (ten pomiar będzie zbędny), Ph = 8.9, kH = 277 (15,5), PO4 = 2.5 (pomiary kh i po4 hanna). Kolejne pomiary w weekend i wyszło, Ph = 8.3, kH = 300 (16,8, trochę wzrosło), PO4 = 2.5. Poszła jedna ampułka BioDigest). A jaka woda po RO? Dokładnie to nie jest samo RO, połączyłem czyste RO ze "ściekiem", który oczywiście ściekiem nie jest. Oba wyjścia połączone równolegle dają wyniki: Ph = 7.06, kH = 197 (11,03), PO4 = 0.36. Jakie przewiduję tropheusy? ma być kolorowo, ale zastanawiam się nad może tylko jednym gatunkiem, maksymalnie dwa. Byłem już oglądać w wawie na radzymińskiej, ale Pan mnie tam załamał podejściem (cyt."możesz Pan kupić ile chcesz i jakie chcesz, ludzie mieszają wszystko i jakoś im to żyje"). Czas mam, nic mnie nie goni, priorytetem są parametry wody. Automatyczny system dolewania wody oparty jest na filtrze wstępnym mechanicznym, później zmiękczacz na cały dom i na końcu odwrócona osmoza 2x100gpd. Także dodatkowo stosował będę Seachem Tanganika Buffer i Seachem Cichlid Lake Salt. Tak to się zapowiada. Najważniejsza jest cierpliwość, testy i obserwacja. Jeżeli coś pominąłem, o czymś zapomniałem to z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
[imgs=https://photos.app.goo.gl/zqefYDyxTvf1SBuE7] Start1[/imgs] [imgs=https://photos.app.goo.gl/mx1jtsZffXBPsQcE9] Start2[/imgs]
Pozdrawiam. |