Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Uwagi Dotyczące Funkcjonowania Forum Forum Tropheus Tanganika / Uwagi Dotyczące Funkcjonowania Forum /

Ładowanie nowego tematu

Autor rafi201
Użytkownik
#1 - Posted: 3 Mar 2007 15:53 
Nie mogłem załadować nowego tematu w dziale "Żywienie.." Pojawiał sie komunikat, że tytuł nie moze byc pusty - chociaż pusty nie był. Próbowałem wielokrotnie - bez skutku.

Rafał

Autor rafi201
Użytkownik
#2 - Posted: 3 Mar 2007 15:55 
No proszę. A tu się załadowało bez problemu. Spróbuje jeszcze raz...

Autor JGr
Użytkownik
#3 - Posted: 3 Mar 2007 16:01 
Pojawiał sie komunikat, że tytuł nie moze byc pusty - chociaż pusty nie był.

Prawdopodobnie tekst w tytule miał za mało znaków.

Jarek

Autor rafi201
Użytkownik
#4 - Posted: 3 Mar 2007 16:11 
Rzeczywiście... Pomoglo...

Dzięki !!!

Rafał

Autor grzejanc
Użytkownik
#5 - Posted: 12 Lut 2026 14:29 
Witam,
również mam problem z założeniem nowego tematu.
Wchodzę do lokalizacji 'Technika akwarystyczna > nowy temat',
wpisuję temat "Mój nowy projekt 720[L] - była rafa, będą tropheusy"
Następnie uzupełniam tekst w wiadomości i klikam wyślij temat.
Niestety pojawia się pusta strona oraz tekst: "Field 'topic_last_poster' doesn't have a default value. Try another name or value."

Autor admin
Admin
#6 - Posted: 16 Lut 2026 16:56 
Cześć, niestety forum jest stare i od dawna nie aktualizowane. Nie można założyć nowego tematu, jedynie można dopisać się w wątkach już istniejących.

Marta

Autor grzejanc
Użytkownik
#7 - Posted: 17 Lut 2026 13:09 
Rozumiem, czyli nici z postu początkowego, jak zakładam właśnie tanganikę :)

Autor admin
Admin
#8 - Posted: 17 Lut 2026 13:33 
grzejanc

Możesz pisać w postach już istniejących, tematycznych.

Marta

Autor grzejanc
Użytkownik
#9 - Posted: 18 Lut 2026 07:22 
No to jak nowy temat tutaj, to wkleję to co napociłem ;)
Po 22 latach w akwarystyce (w tym 16 lat akwarystyka morska) zdecydowałem się na rozpoczęcie nowego projektu.
Miałem już różne biotopy, w tym malawi i duboisi, więc coś tam pamiętam ;)
Mój projekt wystartowałem z zeszły weekend od wyczyszczenia systemu, zorganizowania zbiorników, zalania wodą i wlania bakterii.
Dużo rzeczy pozostało mi po rafie, więc było łatwo.
A co zawiera cały system?

Akwarium główne:
- 200x60x60 z tłem oraz kilkoma skałami żywymi i kominem zewnętrznym (zrzut, durso i powrót, hydraulika na 32mm, na zaworze kulowym i bramowym),
- oświetlenie nad akwarium to lampa X30 Blue cree full spectrum 215W (mogę sobie dostosować konkretną barwę pod tanganikę),
- za cyrkulację wewnątrz odpowiadają 2 pompy cyrkulacyjne OW-40 (15000 l/h),
- za porządek i spokój w akwarium odpowiedzialny jest TREX,
- planuję tu z roślin tylko anubiasy,

Sump 3-komorowy:
- 135x50x50 (337,5L brutto)
- 1 komora to filtracja oparta na Rollermat Bubble Magus M i 2 woreczki z zeolitem, cyrkulacja to Tunze 6015 ( 1800l/h),
- 2 komora zawiera trochę żywej skały, 2 bloki Maxspect Bio-Block, 5kg kulek Maxspect BioSphere, 12kg ceramiki (zwykła i Sera Siporax). Za cyrkulację i napowietrzanie odpowiada odpieniacz Twistman Integra 200 - tu się właśnie zmieniło. Wyjąłem odpieniacz i wystawiłem na sprzedaż (przerost formy) i włączyłem napowietrzanie oparte na Aquael Oxypro 150. Cyrkulacji wewnętrznej więc nie ma, tylko przepływ.
- 3 i ostatnia komora to miejsce dla pompy obiegowej (DCP-10000, ustawiona na 71%), 4 worków z keramzytem, lampy UV-C. Za cyrkulację odpowiada pompa Tunze 6025 (2800 l/h).

Całością steruje komputer akwarystyczny (obsługa dolewania wody, sterowanie odpieniaczem, ogrzewaniem wody, monitorowanie PH, sterowanie ozonatorem (ozonator wraz z odczynnikiem oczyszczania powietrza podpięty jest do odpieniacza) i lampą UV-C).
Do monitorowania wody mam jeszcze uruchomiony pozostały tester PH-2771 (TDS i PH).
Za utrzymanie zasilania odpowiada falownik Kemot Prosinus 700 z akumulatorem żelowym 100Ah.

Co dalej? czekać... do akwarium poszło trochę jedzenia i mięska aby ruszył cykl, w ten weekend będę znów dolewał bakterii, aby lepiej zasiedlić media.
Na chwilę obecną TDS = 0,20 (ten pomiar będzie zbędny), Ph = 8.9, kH = 277 (15,5), PO4 = 2.5 (pomiary kh i po4 hanna).
Kolejne pomiary w weekend i wyszło, Ph = 8.3, kH = 300 (16,8, trochę wzrosło), PO4 = 2.5.
Poszła jedna ampułka BioDigest).
A jaka woda po RO? Dokładnie to nie jest samo RO, połączyłem czyste RO ze "ściekiem", który oczywiście ściekiem nie jest.
Oba wyjścia połączone równolegle dają wyniki: Ph = 7.06, kH = 197 (11,03), PO4 = 0.36.
Jakie przewiduję tropheusy? ma być kolorowo, ale zastanawiam się nad może tylko jednym gatunkiem, maksymalnie dwa.
Byłem już oglądać w wawie na radzymińskiej, ale Pan mnie tam załamał podejściem (cyt."możesz Pan kupić ile chcesz i jakie chcesz, ludzie mieszają wszystko i jakoś im to żyje"). Czas mam, nic mnie nie goni, priorytetem są parametry wody.
Automatyczny system dolewania wody oparty jest na filtrze wstępnym mechanicznym, później zmiękczacz na cały dom i na końcu odwrócona osmoza 2x100gpd. Także dodatkowo stosował będę Seachem Tanganika Buffer i Seachem Cichlid Lake Salt.
Tak to się zapowiada. Najważniejsza jest cierpliwość, testy i obserwacja.
Jeżeli coś pominąłem, o czymś zapomniałem to z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

[imgs=https://photos.app.goo.gl/zqefYDyxTvf1SBuE7] Start1[/imgs]
[imgs=https://photos.app.goo.gl/mx1jtsZffXBPsQcE9] Start2[/imgs]

Pozdrawiam.

Autor admin
Admin
#10 - Posted: 18 Lut 2026 08:59 
Najważniejsze jest zamknięcie cyklu azotowego. Bez tego nie możesz wpuścić ryb. Przy rybach roślinożernych musisz wpuścić obsadę tylko z jednego "żródła" w jednym czasie. Poczytaj tutaj o "mieszaniu biologii". Myślę, że jak miałeś morszczyznę to masz sporą wiedzę o biologii akwarium:)

Przewodniość wody jest bardzo ważna dla kondycji ryb, ich możliwości rozmnażania itp.

Przewodniość w Tanganice to około 650-670 uS. W akwarium nie powinna być niższa, może być wyższa nieco.

Zapraszam do lektury Tanganika MAGAZYN, który wydajemy.
https://tropheus.com.pl/tanganika-magazyn-issues-n umery/

Autor grzejanc
Użytkownik
#11 - Posted: 18 Lut 2026 12:21 
Dlatego mi się nie spieszy, najpierw ruszy biologia, później zamknie się cykl. Wtedy dopiero będę myślał na wpuszczeniem życia.
Miejsca dla bakterii mam aż za dużo, a to zapobiegnie tąpnięciu parametrów po wpuszczeniu ryb.
Czytałem o mieszaniu biologii, dlatego też moja refleksja nad minimalizacją.
Dziękuję za informacje.

Uwagi Dotyczące Funkcjonowania Forum Forum Tropheus Tanganika / Uwagi Dotyczące Funkcjonowania Forum / Ładowanie nowego tematu Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®