Kolezanki i Koledzy,
Troche dystansu do pytan i odpowiedzi. Kazdej osobie na forum trudno poznac "who is who", kto madrzy sie a kto po prostu wiem bo zajmuje sie swiadomie akwarystyka od kilku-kilkunastu lat i dzieli sie wiedza oraz doswiadczeniem. Na innych forumach tacy ludzie maja status moderatorow (liczba postow to zly wskaznik). Moze Marta i Robert wprowadziliby dla tych doswiadczonych akwarystow jakis wyroznik, zeby nowym latwiej byloby rozeznac sie i oddzielic pieniaczy od fachowcow.
Dla mnie to forum jako dla osoby poczatkujacej jest kopalnia wiedzy - wiele rzeczy nie rozumiem, ale nie narzekam. Tu zawsze dostane rzetelna informacje. Po kilku tygodniach czytania mozna wywnioskowac kto ma wiedze a komu wydaje sie.
Oczywiscie nie unikniemy postow osob delikatnie mowiac nierozsadnych, ale dopoki nie bedzie przypietych postow z informacjami podstawowymi, na poczatku kategorii, tzn. jak zalozyc zbiornik, woda, obsada, podstawowe informacje o cyklu azotowym, itd. to zawsze beda pytania wracaly jak bumerang, a tak wysle sie osobe do konkretnego postu - jak juz sama go nie znajdzie :-).
Sam staram sie czasami podpowiadac calkiem nowym, ale ciagle lapie sie, ze brak mi wiedzy. Ponadto wszystko nie jest czarne i biale, doswiadczeni tez maja rozne zdania i dobrze.
Przede wszystkim apeluje o wyrozumialosc, odrobine kultury i cierpliwosci, przeciez wszyscy chcemy zeby naszym ulubiencom bylo jak najlepiej. I to powinno nam przyswiecac.
Moze zrobic osobny dzial dla "starterow" ? |