WITAM
Mam malutyki problemik. Otóż, jestem posiadaczem (od niedawna) xenotilapi ochrogenys mzuri. Ryby są F1, przyjechały z Niemiec. Problem mam z ich karmieniem.
Troche wprowadzenia.
Akwarium 200 l, filtr zewnętrzny kubełkowy - EHEIM (z grysem dolomitowym) oraz wewnętrzny fluval 4 plus, dno wysypane piaskiem kwarcowym o granulacji 0,2 - 0,8 mm, wystrój stanowi kilka wapieni, temperatura 25,5 stopnia, pH pomiędzy 8,2 - 8,5, oświetlenie 2xT5 (39W AQUASTAR i 24W GROLUX).
No i właśnie to karmienie - ryby są zdrowe (wniosek z ich zachowania), "czeszą" piasek w poszukiwaniu jedzenia, jednak z pobieraniem pokarmu jest tak sobie. Próbowałem podawać: spirulinę forte tropicala, spirulinę OSI (płatki i granulat), serę florę, hikari (granulat), z mrożonek: dafnię, cyklopa, artemię. Przyznam, że najchętniej pobierają artemię i w największych ilościach. Pozostały wymieniony pokarm pobierają bardzo ale to bardzo wybiurczo.
W związku z powyższym miałbym prośbę do forumowiczów, może ktoś z was podpowie lub doradzi z czym jeszcze ewentualnie można by spróbować, może ktoś z was ma pewne doświadczenia z hodowlą tych ryb.
Za wszelkie porady i podpowiedzi z góry wszystkim bardzo dziękuję.
Przy okazji pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Artur. |