Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Tropheini Forum Tropheus Tanganika / Tropheini /

Po raz kolejny obsada:)

Strona  Strona 1 of 3:  1  2  3  Next »  
Autor Vepsik
Użytkownik
#1 - Posted: 1 Gru 2006 18:32 
Witam.
W końcu udało się mi wynegocjować zbiorniczek. W bliskiej przyszłości zagości u mnie baniaczek o pojemności 450l (standardowe wymiary 150x50x50). Oczywiście od dłuższego czasu myślałem o trofach i przeglądałem różne propozycje ale jednak nie znalazłem satysfakcjonującej wypowiedzi.
Planuję wpuścić do zbiornika coś pod ten deseń:
25 tropheusów (być może któreś z tych pięknych, czerwonych odmian lub ilangi, chociaż to i tak się jeszcze pewnie zmieni w miarę poznawania nowych odmian barwnych)
4 lub 6 eretmodusów e. cyanostictus

No i mam takie pytanka:
1. Czy mogę "dorzucić" 1 lub 2 pary tanganikodusów?
2. Czy warto myśleć o simochromisach?
3. Czy ewentualnie później mógłbym pomyśleć o wpuszczeniu drugiego stada trofów (tak do 15 sztuk). Wiadomo, że jeżeli ryb będzie za dużo, to zostawię jednogatunkowe ale wolę wiedzieć. Oczywiście będzie to odmiana, która nie będzie sie z nimi krzyżować.

Z góry prosiłbym także o dodatkowe porady, co do zbiornika. O petrochromisach raczej nie myślę, bo pewnie zbiornik i tak za mały. Filtracją zajmie się sump o pojemności 130-150l.

Autor timus
Użytkownik
#2 - Posted: 1 Gru 2006 18:59 - Edytowany przez: timus 
150x50x50 to akwarium 375L ;)

Jest to dobre akwarium dla 30-35 trofci (dorosłych). I tu teraz kwestia gustu bo mozesz miec dwie odmiany po kilkanaście sztuk badź jeedną ale prawdziwe stado.

Co do babek to mniej kłutliwe sa tanganicodusy z eretmodusami bywa różnie. Ale to powinienes wiedzieć. Jeśli masz możliwość to zrób zbiornik o powierzchni dna 150x60 i 50 wys. To będzie 450L ;)

Simochromisy diagramma to piekne ryby i mozna by wpuścic do takiego akwarium małągrupke 1samiec i ze dwie samiczki jako dodatek do trofci. ale są tródne szczególnie w okresie tarła. O tym sporo juz pisaliśmy. Nie wiemnic o S. Babulti. Są mniejsze i może lepiej je?

W takim akwarium można równiez trzymać Petrochromisy Trewavasae. wiec masz w czym wybierać.

Marcin.T <')))><

Autor Vepsik
Użytkownik
#3 - Posted: 1 Gru 2006 19:08 - Edytowany przez: Vepsik 
Oj czepiasz sie- oczywiscie wymiary się mi pochrzaniły :) Niestety chyba nie będę mógł sobie pozwolić na 150x60x50 - wiąże się to z brakiem pokryw, a wykonanie takiej samemu pochłania trochę czasu niestety. Jeżeli nie uda się wymyśleć, jak sobie poradzić z tym faktem, to akwa będzie miało wymiary 150x50x60(wys).

Proponowana obsada:
- 30 tropheusów
- 4 eretmodusy
- 4 tanganikodusy
- 3 simochromisy - mały harem jako urozmaicenie
- być może kilka petrusi
Oczywiście przy takim układzie nie będę wstawiał drugiego stada trofów - postawię na 1 gatunek.

Autor fazi64
Użytkownik
#4 - Posted: 1 Gru 2006 19:16 
Witam,
Lepiej pomeczyc sie troche i zapewnic jednak rybom to, co lubia najbardziej - duza powierzchnie dna. Nie ma moze pokryw plastikowych pod ten wymiar, ale ja np. mam na 160x60x60 pokrywe Aquaboro (aluminium) i sobie ja bardzo chwale. Koszt jest wiekszy niz plastiku, ale wyglad i np. mozliwosci operowania rozmieszczeniem belki oswietleniowej bez ograniczen. Warto pomyslec o takim rozwiazaniu.
Pzdr.
Fazi64
PS.
timus 375l i P. trewavasae, to chyba nie jest dobry pomyl ;((
F64

Autor Vepsik
Użytkownik
#5 - Posted: 1 Gru 2006 19:20 
A Fazi możesz zdradzić mi ile kosztowała pokrywa Aqua-boro? Czy oni robią je na zamówienie? Wiesz - ja nie mówię, że nie chcę robić pokrywy, ale nie mam za bardzo czasu, żeby ją zrobić. Chodzi o to, że szkoła jednak trochę zajmuje, chociaż ostatecznie będę miał drugi tydzień ferii. Gdzie robiłeś zbiornik?

Autor timus
Użytkownik
#6 - Posted: 1 Gru 2006 19:53 
Proponowana obsada:
- 30 tropheusów -25
- 4 eretmodusy -albo
- 4 tanganikodusy-albo
- 3 simochromisy - mały harem jako urozmaicenie
-mogą być

Z tym że tu juz petrusie odpadają

Raczej odpuścił bym sobie wysokość na żecz tej szerokości (60 cm)

timus 375l i P. trewavasae, to chyba nie jest dobry pomyl ;((

Z małym stadkiem mozna spróbować. Ta odmiana jest dość łagodna. Tródna (kłopotliwa)w aklimatyzacji ale...? Przy szerokości 60 cm mozna by pokombinować.

Marcin.T <')))><

Autor Vepsik
Użytkownik
#7 - Posted: 1 Gru 2006 19:59 
A gdyby tak "rąbnąć" zbiornik, jak u Faziego 160x60x60? :) Daje to więcej możliwości i chyba nawet petrusie by się zmieściły tylko ile? Nie musi być dużo oczywiście. Mówisz, że eretmodusy mogą się słabo z tanganikodusami dogadywać? A w wymienionym wyżej akwa?

Czekam na odpowiedź od Faziego, ile taka przyjemność (pokrywa) kosztuje.

Autor timus
Użytkownik
#8 - Posted: 1 Gru 2006 21:22 
160x60x60 to dobry zbiornik dla petrochromisów tzw. mniejszych np.famula czy trewavasae. mógł bys nawet trzymac oba gatunkiw tym akwarium ;)
A co do babek to polecam tanganicodusy ze wzglądu na charakter i nawet 6-8 szt ale jeśli sie uprzesz to można połączyc je z eretmodusami i mieć nawet po 6 z kazdych. to będzie zbiornik około 600L. Mysle że w takim zbiorniku dwie odmiany petro po kilkanaście spokojne zagrają.

Pokrywe lepiej zrób sam ;) Popatrz na model opisywany przez Starego kota na akwarystyce. sporo zaoszczędzisz a efekt nie gorszy ;) Kaske przeznacz na rybcie.

Marcin.T <')))><

Autor Vepsik
Użytkownik
#9 - Posted: 1 Gru 2006 21:49 - Edytowany przez: Vepsik 
Tia, tylko kto robił wszystko u znajomego stolarza...

Ale już problem mam z głowy :D Wszystko dzięki pomysłowi eremity. Pokrywa wyniesie mnie ok 100 zł + oświetlenie (no właśnie - jakie dać oświetlenie - najprawdopodobniej T5 ale ile?)

Autor winiar
Użytkownik
#10 - Posted: 2 Gru 2006 08:19 
Zastanow sie nad kilkoma rurami. Przy baniakiu dlugosci 160 cm mozesz dac max rure dlugosci 150 cm czyli o ile sie nie myle 56W. Ja bym dal max 2 szuki, choc tak naprawde nie wiem czy nie bedzie to za duzo.
U siebie bede rbil polaczenikie kilku roznej dlugosci rur.
Jako na starter i na tuz przed snem bedzie swiecic 8W. W miare rozwidlania sie dnia wlaczy sie 18 albo 30W [jeszcze nie wiem jaka ruredam] w godzinach pozniejszych dolaczy do tego/badz zostanie zastapione przez 2x56W. Zapewne sterowanie na zasadzie wulacznikow czasowych, tak ze bedzie mozliwa zmiana oswiwtlenia na np 30W+1x56, badz 8W+30W w zaleznosci od dnia.

Marek

Autor winiar
Użytkownik
#11 - Posted: 2 Gru 2006 08:39 
Zobacz fotke mojej pokrywy - zrobiona jest z plyty 12 mm. Fragmenty przycinane byly na wymiar. Pod spodem sa umieszczone 2 rury 18 oraz 30W.

Marek

Autor Vepsik
Użytkownik
#12 - Posted: 2 Gru 2006 09:10 - Edytowany przez: Vepsik 
Pomysł na pokrywę już mam. Zastanawiam się jeszcze, czy górę robić z boazerii, czy innego materiału. Cały czas mnie nurtuje to światło, a raczej rozmowy na jego temat (śledzę jeszcze kilka wątków, żeby wszystko sobie ustalić). Problem pojawia się przy wyborze T5/T8 ale skoro podobno przy T5 ryby są bardzo płochliwe, to zastosuję T8 (z resztą taniej wyjdzie :P).

Zastanawiam się nad takim układem:

20W
56W
56W
przód

Te 20W będzie właśnie na "rozświetlenie" zbiornika. Niestety ciężej będzie mi sprawić sobie kilka mniejszych rur, ponieważ wtedy dość mocno rosną koszta. Jeszcze się nad tym zastanowię, przekalkuluję. Może po prostu 4 x 30W naprzemiennie?

Autor Vepsik
Użytkownik
#13 - Posted: 3 Gru 2006 18:52 
Zapadła decyzja. Stawiam 160x60x60. Zbiornik wykona TheWald. Możecie mi co do światła doradzić tak z doświadczenia?

Autor fazi64
Użytkownik
#14 - Posted: 4 Gru 2006 12:28 
Stawiam 160x60x60

Witam,
Gratuluje Vepsik, to tak jak moj. Mam w nim dwie belki oswietleniowe (jedna T5 i jedna T8) na swietlowki o dlugosci 115 cm (T5) i 120cm (T8). Nie umieszczalem uchwytow na max. dlugosc swietlowek dostepnych dla takich akariow, bo Tanga nie wymaga az takiej ilosci swiatla. O rodzajach swietlowek, kolejnosci i czasie ich swiecenia - pisalem juz na Forum kilka razy (opcja "Szukaj")
Pzdr.
Fazi64

Autor jacekkudla
Użytkownik
#15 - Posted: 4 Gru 2006 12:56 
ja też Vepsik kilka razy o tym pisałem/pytałem... Także opcja szukaj ewentulanie o szczegóły dopytuj:)

JAcek

Autor Vepsik
Użytkownik
#16 - Posted: 4 Gru 2006 16:19 
Opcji szukaj owszem używałem ale chodziło mi o to, żeby ustosunkować się jakoś do mojej koncepcji z 30W. Cały czas przeglądam forum szukając ważnych informacji.

Autor Vepsik
Użytkownik
#17 - Posted: 6 Gru 2006 15:55 
Niestety edytować nie mogę ale przy okazji sprecyzuję planowaną obsadę.
25-30 tropheusów
4 eretmodusy
1+2 simmochromis
4? petrochromis famula katete

Co wy na to? Szczególnie chodzi mi o petrochromisy. No i może w końcu ktoś powie coś na temat 4 x 30W ?

Autor rufus1
Użytkownik
#18 - Posted: 6 Gru 2006 16:01 
Moim zdaniem dwie pierwsze pozycje z bonusem "1+2"

Ty sie pytasz o oswietlenie ktore moim zdaniem jest najmniej wazne. Co z filtracja przy takiej obsadzie?

Autor admin
Admin
#19 - Posted: 6 Gru 2006 16:08 
Myślisz tylko o 4 sztukach petrusi - to chyba nie jest najlepszy pomysł?

Marta

Autor Vepsik
Użytkownik
#20 - Posted: 6 Gru 2006 16:58 - Edytowany przez: Vepsik 
Dlatego przy "petrochromis" jest znak zapytania:). I dodałem, żeby ktoś mnie poprawił. To fajne rybki, a Timus wspominał, że mógłbym któreś z mniejszych trzymać w jeszcze mniejszym, niż teraz napisałem zbiorniku.

Rufus - co masz na myśli mówiąc dwie pierwsze pozycje z bonusem 1+2. Petrusie odpadają? U Jacka jakoś chyba nikt nie miał przeciwwskazań.
Filtracją zajmie się sump 130 - 150l (to kwestia, TheWalda, jaki skleci - mniejszy niż 130l nie będzie). "Popychaniem" wody zajmie się pompa ocean runner 6500. Jeżeli to nie wystarczy, to w zbiorniku zainstaluję jeszcze jakąś głowicę z gąbką. Chyba nie myślisz, że oparłbym taki zbiornik na kuble:) Dowiaduję się jeszcze o cenę stelaża i niedługo zamawiam zbiornik. Niestety (a może stety - lepiej się przygotuję) zalewam zbiornik dopiero na wiosnę.

Autor admin
Admin
#21 - Posted: 6 Gru 2006 17:06 
Petrusie powinienieś trzymać w większej grupiej wg mnie minimum 6-9 sztuk.

Czy ryby będą młode? Jak tak, to przecież nie będziesz znał układu płci maluchów.

Marta

Autor Vepsik
Użytkownik
#22 - Posted: 6 Gru 2006 17:12 
Nawet nie wiem jeszcze, skąd je będę brał :) Mam nadzieję, że przychylność niektórych użytkowników mi w tym pomoże. Raczej będą to młode osobniki, więc wezmę ich więcej, a następnie odsprzedam nadwyżki.

Autor rufus1
Użytkownik
#23 - Posted: 6 Gru 2006 18:24 
Ile Jacek ma tych Petrusi?
Ile litrow ma twoj zbiornik?

Na mysli mialem to ze trofeus i ew. simochromis moglby byc razem w takim ukladzie.

Autor Vepsik
Użytkownik
#24 - Posted: 6 Gru 2006 20:49 
Według danych z podpisu Jacka:
670 l - sump 140 l + powerhead 802
Obsada:
15 * Petrochromis Famula Katete
25 * Tropheus Ikola
15 * Tropheus Chipimbi
10 * Simochromis Diagramma
5 * Eretmodus c. zambia kiku
2 * Eretmodus c. Mpimbwe ORANGE

Moje akwarium różni się od jego tylko wysokością. Ja będę miał zbiorniczek 160x60x60, a on ma 160x60x70(wys). Cały czas jednak sie zastanawiam - 2, czy jeden rodzaj trofci. Zawsze marzyłem o tych rybach i teraz, gdy marzenie się spełniło ciężko coś wymyśleć. Może 15 i 20 trofci w dwoch stadach. U mnie liczba simochromisów będzie mniejsza (3) i zastanawiam się nad 6 eretmodusami - w końcu całe dno dla nich :)

Czyli 2 warianty:

15 sztuk tropheusów
20 sztuk innych tropheusów
6 eretmodusów
10 petrochromisów
1+2 simochromis

Wariant drugi:
30 sztuk tropheusów
6 eretmodusów
10 petrusi
1+2 simochromis

Raczej skłaniam się ku pierwszemu - tak, jak wspominałem wcześniej o mojej chęci posiadania trofci.

Autor fazi64
Użytkownik
#25 - Posted: 6 Gru 2006 21:24 
Witam,
Za pewniam Cie, ze te 10 cm robi wielka roznice. IMHO wariant drugi, ale bez simochromis, bedzie wlasciwszy.
Pzdr.
Fazi64

Autor Vepsik
Użytkownik
#26 - Posted: 6 Gru 2006 21:31 
A jeżeli można - co jest takiego niewłaściwego w tych 3 rybach?

Autor rufus1
Użytkownik
#27 - Posted: 6 Gru 2006 21:42 
Z tego co napisales Twoje akwarium bedzie mialo wedlug mnie ok. 500 litrow wody. z tego nalezy pomniejszyc ilosc wody o objetosc kamieni, piachu. Nie wiem czy planujesz tlo strukturalne do akwrium?
Ilosc wody i taka ilosc ryb na pewno wplyna na procesy biologiczne zbiornika.
Co do obsady Jacka to chyba jest nieco inaczej. ale moge sie mylic, ale Jacek sie wypowie jakie ma ryby i jakiej wielkosci.

Vepsik ty zakladasz jak widze od razu ze wpuscisz ryby dorosle. Bo jezeli planujesz jednak wpuszczenie tych ryb jako mlodych to na pewno bedzie ich duzo wiecej przy takiej docelowej obsadzie jaka podajesz. Zeby stworzyc taka obsade docelowa trzeba z czegos wybrac.
A to wiaze jednak z duzym przerybieniem w akwarium.

Autor rufus1
Użytkownik
#28 - Posted: 6 Gru 2006 21:43 
Agresja i wielkosc.

Autor Vepsik
Użytkownik
#29 - Posted: 6 Gru 2006 21:50 
Z wymiarów wychodzi 576l ale pewnie będzie około 500 wody + sump. Wiadomo, że mniejszych ryb trochę być musi.Gdybym jednak wprowadzał je sukcesywnie? Poszukam też w miarę dużych osobników. Mam tylko mały dylemat. Z jednej strony np. Jacek radzi mi, żebym brał 2 stada trofów itd, a tutaj opinia przychyla się do 1 stada. Trochę rozdarty jestem. No cóż - jeszcze pewnie wszystko się będzie zmieniać. Wysoce prawdopodobne jest, że na początke będą tylko trofy, a później dojdą inne ryby. Jeszcze wszystko się może zmienic. Mogę zrezygnować z petrochromisów na rzecz drugiego stada tropheusów. Jednak szukam opinii o optymalnej obsadzie. Z góry zaznaczam, że raczej będą wpuszczane do zbiornika w większych odstępach czasowych.

Autor rufus1
Użytkownik
#30 - Posted: 6 Gru 2006 21:59 
Ja podalem litraz twojego zbiornika ale samej wody. Ty podajesz wedlug wymiarow zewnetrznych szkla.
Ja zrezygnowalbym jednak z Petrochromisow i nawet z simochromisow na poczatek, dlugi poczatek. To gatunki wymagajace stalego nadzoru przynajmniej na poczatku.
Trofeusy kupuj w jednakowej wielkosci (wieku) bo pozniej bedziesz mial problemy jak w innym temacie.

Strona  Strona 1 of 3:  1  2  3  Next » 
Tropheini Forum Tropheus Tanganika / Tropheini / Po raz kolejny obsada:) Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®