drwie,
Mysle, ze zwalanie wszystkiego na oswietlenie nie jest tak do konca poprawne.
Moim zdaniem do tropheusow nie mozna tak podchodzic jak np do paletek, ze sa strasznie delikatne itp. To sa mocne rybska i trzeba dac im troche czasu na aklimatyzacje.
Nie zwalam ,,wszystkiego'' na oświetlenie. Mógł to być jeden z czynników prowadzących do stresu i problemów pokarmowych - tym bardziej, że była to jedna z dokupionych niedawno ryb, która przechodziła okres aklimatyzacji.
Niemniej uważam, że z oświetleniem należy postępować ostrożnie jeśli ryby źle je znoszą.
Belka T8 nie powinna robic zadnych problemow.
A jednak... dlatego dobrze oświetlenie wprowadzać stopniowo zaczynając od małego natężenia.
Co więcej, dodam że moje stadko zaczęło się rozmnażać po tym jak przeniosłam akwarium pod okno rezygnując z świetlówki (ale to też mógł być jeden z czynników który na to wpłynął).
Slyszalme od wielu ludzi, ze np kupili ryby od ludzi którzy tak sie wczuli w hodowle trophusow, ze np zaslaniali 3 strony zbiornika, stawiali zbiornik w miejscu gdzie ryba widziala tylko kogos w czasie karmienia, akwarium bylo tylko oswietlane swiatlem dziennym. Skutkiem tego bylo najczesciej ze zakupione ryby padały, albo siedzialy w jamach schowane, nie mowiac juz nic o stracie ubarwienia.
Moje ryby nie są płochliwe. Można dostać od nich nieźle po łapie jak się ją włoży do zbiornika. Paluchy szarpane są we wszystkie strony akwa świata. Akwarium stoi przy oknie, wiec mają bardzo dużo światła - niestety w dzień a ten jest obecnie krótki - stąd moje próby. Nie wiem jednak jak jest z akwariami i ich mieszkańcami które jest ,,chowane'' przed ludźmi. U mnie niestety tak dobrze ryby nie mają ;o)
Ciekawa sprawa z tym ,,padaniem'' ryb. Może napiszesz coś więcej na ten temat? W ilu przypadkach to się zdarzyło? Czy ryby były dorosłe, czy młode? Po jakim czasie od kupna miało to miejsce? Jak przebiegała choroba (czas , zmiany na ciele, zachowanie)? Jak wyglądał zbiornik i jak był urządzony? Jakie były to odmiany tropheusów? Jakie czynności wykonał akwarysta po kupnie i tuż przed kupnem ryb zanim doszło do choroby (tzn. temper. , pokarm, podmiany, itp.)...
amw81,
Ja mam:
Power Glo 30 W i Philips Tld 30 W Aqua Relle (obie T8).
Jeśli do T8 się nie przyzwyczają kup zwykłą obudowę do żarówki i zacznij od niej samej. Tak jak pisałam powyżej ja tak zrobiłam z F1.
Pozdrawiam,
Katarzyna |