Rafał, co do doświadczenia - do pięt nie dorastam wielu tu piszącym i myślę, że zamiast zdawać się wyłącznie na mnie powinieneś przekopać forum, a potem - w razie niejasności - adresować pytania do wszystkich.
Mogę Ci tylko powiedzieć, że mam u siebie zbiornik z trofeusami podobny do tego, który Ty planujesz - 400 litrów. Pływa w nim 21 ryb jednego wariantu w układzie płci 7/14 i to się doskonale sprawdza. 2, czasem 3 (był krótki okres, że 4) samce są w stanie wycierać w tym samym czasie. Zbiornik to typowy samograj - nie ma przy nim dużo pracy, prosty w urządzeniu i obsłudze, można poświęcić czas na obserwacje ryb, a jest na co patrzeć.
Nie chcę się rozpisywać i powtarzać tego co mówiłem już w innych wątkach, ale jak będziesz miał jakieś konkretne pytania - postaram się odpowiedzieć.
Co do T. duboisi - miałem kiedyś te ryby. Pomimo ich kontrowersyjnej przynależności taksonomicznej nie zauważyłem by zachowaniem, czy wymaganiami odbiegały znacznie od innych trofeusów. Trudno mi jednak wypowiadać się w tej sprawie autorytatywnie, ponieważ były to jedne z pierwszych moich trofeusów i moja świadomość wielu spraw związanych z nimi była nieco inna niż dziś ;-)
Jarek |