I mam jeszcze jedno pytanie dlaczego na forum nie poruszacie tematów tz "złych chodowli" słyszałem nie raz o takich nawet czytałem tutaj na forum ale jakos nikt nie podaje jakie to sa chodowle i do kogo naleza. Mysle ze powinna nawet powstac lista takich chodowli aby nikt od tych ludzi nie kupował ryb.
A będziesz sędzią w takiej sprawie? Czyli przeanalizujesz całą sytuację, oddasz chorą rybę na badania - czasami takie w obrębie instytutów naukowych w Polsce nie wystarczą; sprawdzisz warunki w jakich do tej pory żyły; zweryfikujesz wiedzę kupującego i przeanalizujesz wszystko co wie na temat właściwego dopuszczania nowych ryb jak i chorobach z tym związanych - oczywiście aby wykluczyć popełnione przez niego błędy ... i wiele, naprawdę jeszcze wiele rzeczy o których tutaj nie wspomniałam.
Ja tak się ,,przysłuchuję'' wypowiadającym w postach wątku Luny - nie wiem kim jest sprzedawca tych ryb, ale myślę, że na lincz jest zbyt wcześnie. Trzeba by było to dokładnie sprawdzić, które ryby były chore tzn. wziąć od kogoś sprzedanego wcześniej malucha przez Lunę i go przebadać (pod warunkiem, że nie był z niczym łączony) , potem rozkroić w tym samym celu obecnie chore ryby, jak i zakupić jeszcze jednego malucha od tego samego hodowcy by mieć porównanie (oczywiście tylko i wyłącznie pod mikroskopem).
Może być też tak że on jest nieświadomy tego, że coś ma w akwarium, więc trzeba byłoby chłopa uświadomić, - ale już mając konkretne dowody. Czy ktoś z nas takie umiałby dostarczyć?
Co więcej na tej stronie oficjalnie a dla większości nawet praktycznie ( to o mnie) zakupuje się ryby tylko tutaj.
Pozdrawiam,
Katarzyna |