Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Tropheini Forum Tropheus Tanganika / Tropheini /

moje tropheusy płoszą się gdzy włączam światło

Autor semafory
Użytkownik
#1 - Posted: 5 Mar 2007 21:10 
MOJE TROPHEUSY MAJĄ OKOŁO 5 CM. SĄ MAŁE MAM JE OKOŁO TYGODNIA I STRASZNIE BOJĄ SIĘ ŚWIATŁA. MAJĄ SPORO KRYJÓWEK ALE GDY TYLKO ZAPALAM ŚWIATŁO CHOWAJĄ SIĘ DO ROGU AKWARIUM. GDY TYLKO ŚWIATŁO GAŚNIE WSZYSTKO WRACA DO NORMY JEDZĄ WYPŁYWAJĄ NA REWIR PO PROSTU ZACHOWUJĄSIĘTAK JAKBYM CHCIAŁ. TO SĄ MOJE POCZĄTKI Z TROPHEUSAMI KACHESE MAM ICH 7 SZTUK W AKWARIUM 150/40/40. CZY WPROWADZENIE WIĘKSZYCH OSOBNIKÓW MÓWIĄC ŚCIŚLEJ DOROSŁYCH SZTUK MOŻE IM POMÓC BĄDŹ ZASZKODZIĆ MYŚLAŁEM O BEMBACH. DZIĘKUJĘ I POZDRAWIAM.

Autor Beliar
Użytkownik
#2 - Posted: 5 Mar 2007 21:16 
Witam
Moim zdaniem po pierwsze ryby sie jeszcze nie zaklimatyzowały a po 2 jest ich stanowczo za mało
a jak z parametrami wody napisz cos wiecej
Jarek

Autor winiar
Użytkownik
#3 - Posted: 5 Mar 2007 21:28 
Witaj,

Popierwsze nie krzycz - pismo drukowane oznacza krzyk. Po drugie - nie pisz 2x tego samego postu.
Napisałeś bardzo gólnikowo- nie wiadomo jakie to światło - jaka moc, ile świetlówek?
Po drugie - nie piszesz gdzie stoi akwarium? - to ważne. Chodzi mo o to czy akwarium stoi w miejscu gdzie jest duży ruch.
Po trzecie - Jakie jeszcze rybki masz w zbiorniku? 7 sztuk to trochę skromnie. ...
Napisz więcej o wystroju Twojego zbiornika - może jakieś zdjęcie?
Ponadto, skoro to Twoje początki z Tropheusami zapraszam Cię do działu Artykuły i recenzje - tam znajdziesz schemat krzyżowania się Tropheusów a także wiele innych cennych wiadomości

Pozdrawiam

Marek

Autor semafory
Użytkownik
#4 - Posted: 5 Mar 2007 21:28 
gh 13 - kh 10 - ph 7,8 - temperatura wody 26 - NO2 0
ILE W TAKIM RAZIE MOŻE TRWAĆ TAKA KLIMATYZACJA??
I CZY DOROSŁE OSOBNIKI INNEGO GATUNKU NP. BEMBY MOGĄ IM JAKOŚ PRZESZKADZAĆ??

Autor winiar
Użytkownik
#5 - Posted: 5 Mar 2007 21:32 
ILE W TAKIM RAZIE MOŻE TRWAĆ TAKA KLIMATYZACJA?? sic
Może bardzo długo - to zależy od tego jak przygotowałeś się do wpuszczenia ryb. -> to znaczy:
- jak wyglądał i ile czasu trwał start zbiornika,
-> jaką masz filtrację,
-> jakie jest NO3
oraz informacje o jakie zapytałem w poprzedniej mojej wypowiedzi.

Marek

Autor aahaja
Użytkownik
#6 - Posted: 5 Mar 2007 22:36 
Najczęściej płochliwość spowodowana jest:
- jak pisał Beliar - zbyt małą populacją trofów w akwarium - w takim akwarium jak podałeś powinno być 15-20 sztuk tych ryb. Raczej tylko 1 odmiana.
- zbyt duża ilość gratów/kamlotów/grotek i innych bzdurnych rzeczy w akwa - to nie są szczelinowce....
- zbyt silne oświetlenie - maksymalnie 1x36 świetlówka zwykła lub 30W T5
- zbyt częsta ingerencja właściciela w akwarium - zmiany (tropheus tego nie lubi), grzebanie, odmulanie itp
Pozdrawiam

Autor Beliar
Użytkownik
#7 - Posted: 5 Mar 2007 22:36 
Powiem tak
Wpuszczenie dorosłego stada bemb do ryb młodych 5 cm nie zaszkodzi tym maluchom aczkolwiek bemby zdominują raczej akwarium a maluchy bedą przeganiane(wpłynąc to moze na ich wolniejszy wzrost)Aczkolwiek nie musi tak byc to zalezy od charakterku bemb.
Proponuje raczej powiekszyc ilosc kachez do około 16 szt
Akwarium z 1 odmianą tropheusa jest mniej problematyczne
Jarek

Autor Beliar
Użytkownik
#8 - Posted: 5 Mar 2007 22:39 
A co do aklimatyzacji moze troche potrwac zalezy co te maluchy przezyły w pieluszkach tzn: czy masz je od hodowcy czy z hurtowni, w jakich warunkach były trzymane itd.
Jesli nie były stresowane od małego mysle ze kwestia 1-go miesiąca
Jarek

Autor rafi201
Użytkownik
#9 - Posted: 8 Mar 2007 19:17 
Witam

Z moich doświadczeń wynika, że oświetlenie jest jednym z kluczowych elementów zbiornika z Trofeusami.
Nieodpowiednie oświetlenie może powodować stres, płochliwość oraz znaczne nasilenie agresji.
U mnie najlepiej sprawdza sie oświetlenie naturalne. Sztuczne tylko wówczas, jeżeli nie jest silne i jest równomiernie rozproszone po całym zbiorniku; dobrze jeżeli źródło światła nie znajduje sie blisko powierzchni wody. Powinno być zblizone do naturalnego. Najlepiej eksperymentalnie dobrać takie, przy którym trofeusy bedą sie zachowywały naturalnie.

Aklimatyzacja - jak najbardziej ważna.
I oczywiście polecam zwiększenie obsady : 20-30szt narybku(osobników młodych) - docelowo 15-21 osobników dorosłych.

Pozdrawiam - Rafał

Tropheini Forum Tropheus Tanganika / Tropheini / moje tropheusy płoszą się gdzy włączam światło Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®