Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Tropheini Forum Tropheus Tanganika / Tropheini /

moja przygoda z Trofciami

Autor rafals
Użytkownik
#1 - Posted: 14 Mar 2007 19:37 
Witam wszystkich pisze po raz pierwszy.Posiadam zbiornik o pojemnosci 375l od okolo 3 miesiecy jestem posiadaczem obsady w postaci 10szt troph KIRIZA oraz 10szt troph KACHEZE RED jest to linia F1 od prywatnego hodowcy.Moje maluchy maja juz ok.6/7cm.Do wystroju wnetza zastosowalem skaly wapienne oraz dno pokrylem zwirkiem koralowym dla zbuforowania PH.Wode mam o parametrah PH 8,2..8,4 TWO 22/24st temperature utrzymuje na poziomie 25/26 st.Filtracja w moim zbiorniku zajmuje sie kubel PENPLAX CASCADE 1200 poniewaz uwazam ze filtracja to podstawa tymbardziej dla Tropheusow.Oswietlenie to 2 jazeniuwki 1xosram FLUORA 1xphilips OCEAN GLO.A pytam o to przy jakiej wielkosci trofcie uzyskuja prawidlowe wybarwienie oraz jakie rosliny muglbym wsadzic do zbiornika i mialy by one szanse.dziekuje pozdrawiam.

Autor rufus1
Użytkownik
#2 - Posted: 14 Mar 2007 19:46 
Wiadomość:

witam na forum! :-)
Jezeli chodzi o wybarwienie i wiek to jest to zalezne od odmiany, parametrow wody, pokarmow. wiekaszosc odmian powinna sie prawidlowo wybarwic w wieku ok. 1-1,5 roku. Ale w przypadku np. Kasangi jest to proces nieco dluzszy.
Czasami zdarza sie ze u niektorych odmian samiczki zachowuja w pewnym sensie ubarwienie mlodzieńcze, czyli przebijajace delikatnie paski na tułowiu. Jest to zuwazalne mozna powiedziec w przypadku odmian południowych. w przypadku odmain z grupy "black" takie zajwisko nie wystepuje.
Rosliny w akwarium z trofeusami powinny chcrakteryzować sie duża tolerancja na parametry wody oraz powinny byc stosunkowo "twarde". Do akwarium z trofeusami nadaja sie anubias, mikrozorium. Nalezy pamietac ze w przypadku glodowek ryby moga objadac nawet tak "twarde" rosliny.

Autor rafals
Użytkownik
#3 - Posted: 14 Mar 2007 19:59 
Czesc.Trofcie karmie spirulina z Tropicalu oraz 2 razy w tygodniu dostaja mixa z groszku i krawetek z witaminami z przewaga groszku.Apropo roslin tak o anubiasach mikrozorium czy kryptokorynah czy nuzancach to wiem mysle o przedniej czesci dna.

Autor rufus1
Użytkownik
#4 - Posted: 14 Mar 2007 21:08 
Jezeli chodzi o karme to ja bym jeszcze ja bardziej urozmaicił.

Co do roślin. Jezeli maja to byc rosliny na przednia czesc akwarium to ja nie znam takich gatunkow ktore moglyby tam spokojnie rosnac. Wszystkie zwartki, zabienice czy sagitarie o niskim pokroju beda zjedzone lub wyrwane.

Autor rafals
Użytkownik
#5 - Posted: 14 Mar 2007 21:19 
Wlasnie ja rowniez nie potrafie odnalezc czegos na przednia czesc.Teraz mam u siebie 2 ladne Cryptocoryny Aponogetifolia 3 anubiasy nana i troche mikrozorium.I jak dotychczas niezauwazylem zbyt duzego zainteresowania nimi przez ryby.Bardzo ladnie sie rozrastaja.A co do urozmaicenia pokarmu co proponujesz?

Autor rufus1
Użytkownik
#6 - Posted: 14 Mar 2007 23:10 
Nie chce sie powtarzac po raz kolejny. W dziale "Artykuły i Recenzje" sa opisane pokarmy dla trofusow i jak karmic. Tam znajdziesz artykuł na ten temat oraz sporo informacji praktycznych na forum.
Pokarmow jest sporo dla urozmaicenia diety trofeusom. Wazne: powinny być dobrej jakosci i nalezy stosowac glodowki u ryb.
Inaczej karmi sie mlode ryby, a inaczej dorosle.

Tropheini Forum Tropheus Tanganika / Tropheini / moja przygoda z Trofciami Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®