Witam.
Autorytetem nie jestem,ale moim zdaniem jest to "bankowo"bemba.
Intensywność wybarwienia pasa nie do końca świadczy o kiepskiej jakości bemby.Już była kiedyś podobna dyskusja.Nie pamiętam teraz już dokładnie,ale stanęło na tym że kolor pasa zależny jest od populacji bemby.Nie wiem czy dobrze się wyraziłem.Napewno na to ma wpływ też wiele innych czynników,takich jak pokarm ,parametry wody,itd.
Ja kiedyś szukałem idealnej bemby.Admini i parę osób na forum wiedzą że jestem fanem tej odmiany.Byłem przekonany,że ideałem będzie bemba z odłowu.Niestety jednak się myliłem.Owszem bemby sprowadzone przez Marte i Roberta były(są) bez wątpienia piękne, nie były jednak takie jakie myślałem,że będą.Marta wyjaśniła mi wówczas,że intensywność pasa jest uzależniona od populacji,co napisałem powyżej. Długo szukałem i w końcu trafiły się takie ryby jakie sobie wymarzyłem.Były to 13 sztuk F1(opieram się na tym co powiedział mi sprzedający,a nie mam powodu mu nie wierzyć) o pięknym szerokim i bardzo intensywnym pasie oraz 8 sztuk Fx o pasie węższym i mniej regularnym,ale za to bardzo intensywnym.
Moze zbytnio się rozpisałem,ale opierając się na swoich doświadczeniach uważam,że bemba bemba nierówna i nie zawsze ma tutaj znaczenie F!!!
Owszem napewno na jakośc bemby(jeżeli nadal nazwiemy tą rybe bembą) ma fakt skrzyżowania z inną odmianą.
Pozdrawiam-Andrzej. |