Witam
Bardzo dawno nie zak³ada³em tematu ale w tej chwili zmusza mnie do tego sytuacja.Ponad 5 miesiecy temu zakupi³em od hodowcy 11 sztuk Moliro.Wczesniej w akwarium 375 litrów p³ywa³o stado 17-tu Bemb.Bemby mia³em oczywiscie od ma³ego pieknie ros³y i nie by³o wiekszych problemow.Po up³ywie miesiaca zauwazy³em ze z Moliro cos jest nie tak,mianowicie tempo ich wzrostu pozostawia³o wiele do zyczenia.Gdy je kupi³em ryby mia³y niewiele ponad miesiac i mia³y oko³o 1,5-2 cm.Od tego czasu czyli po up³ywie 5 miesiecy ryby praktycznie nie uros³y,maja w tej chwili oko³o 3,5 cm i w³asciwie stoja w miejscu.Z innego zrod³a mam rowniez Golden Kazumby i rosna niesamowicie szybko,sa dok³adnie w wieku Moliro i prawid³owo maja juz 5-6cm.Ryby karmione sa bardzo urozmaiconymi pokarmami:Spirulina,Sera Flora,Tetra Phyll i wiele innych.Moliro o dziwo nabra³y juz czerwonej barwy wogole jednak praktycznie nie rosna.Sa zdominowane przez Bemby ale w³asciwie miedzy nimi nie ma wiekszych przepychanek.Ryby pochodza ze S³owacji.Czym moze byc to spowodowane?Wiadomo o pewnych praktykach jakie stosuje sie na S³owacji mianowicie wybieranie samicom ikry i sztuczna inkubacja,mam nadzieje ze moje ryby nie pochodza z takich eksperymentow,pytanie jednak co mog³o wp³ynac na takie a nie inne tempo ich wzrostu.Kolejna sprawa - czy z takich ryb oko³o pó³rocznych i tej wielkosci wogole cos jeszcze bedzie.Jestem ta sprawa troche pod³amany i bede wdzieczny za jakies sugestie. |