Witam
Bardzo dawno nie zak豉da貫m tematu ale w tej chwili zmusza mnie do tego sytuacja.Ponad 5 miesiecy temu zakupi貫m od hodowcy 11 sztuk Moliro.Wczesniej w akwarium 375 litr闚 p造wa這 stado 17-tu Bemb.Bemby mia貫m oczywiscie od ma貫go pieknie ros造 i nie by這 wiekszych problemow.Po up造wie miesiaca zauwazy貫m ze z Moliro cos jest nie tak,mianowicie tempo ich wzrostu pozostawia這 wiele do zyczenia.Gdy je kupi貫m ryby mia造 niewiele ponad miesiac i mia造 oko這 1,5-2 cm.Od tego czasu czyli po up造wie 5 miesiecy ryby praktycznie nie uros造,maja w tej chwili oko這 3,5 cm i w豉sciwie stoja w miejscu.Z innego zrod豉 mam rowniez Golden Kazumby i rosna niesamowicie szybko,sa dok豉dnie w wieku Moliro i prawid這wo maja juz 5-6cm.Ryby karmione sa bardzo urozmaiconymi pokarmami:Spirulina,Sera Flora,Tetra Phyll i wiele innych.Moliro o dziwo nabra造 juz czerwonej barwy wogole jednak praktycznie nie rosna.Sa zdominowane przez Bemby ale w豉sciwie miedzy nimi nie ma wiekszych przepychanek.Ryby pochodza ze S這wacji.Czym moze byc to spowodowane?Wiadomo o pewnych praktykach jakie stosuje sie na S這wacji mianowicie wybieranie samicom ikry i sztuczna inkubacja,mam nadzieje ze moje ryby nie pochodza z takich eksperymentow,pytanie jednak co mog這 wp造nac na takie a nie inne tempo ich wzrostu.Kolejna sprawa - czy z takich ryb oko這 p馧rocznych i tej wielkosci wogole cos jeszcze bedzie.Jestem ta sprawa troche pod豉many i bede wdzieczny za jakies sugestie. |