Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Tropheini Forum Tropheus Tanganika / Tropheini /

Wzrost Moliro

Autor Alex
U篡tkownik
#1 - Posted: 8 Kwi 2007 17:45 
Witam
Bardzo dawno nie zak豉da貫m tematu ale w tej chwili zmusza mnie do tego sytuacja.Ponad 5 miesiecy temu zakupi貫m od hodowcy 11 sztuk Moliro.Wczesniej w akwarium 375 litr闚 p造wa這 stado 17-tu Bemb.Bemby mia貫m oczywiscie od ma貫go pieknie ros造 i nie by這 wiekszych problemow.Po up造wie miesiaca zauwazy貫m ze z Moliro cos jest nie tak,mianowicie tempo ich wzrostu pozostawia這 wiele do zyczenia.Gdy je kupi貫m ryby mia造 niewiele ponad miesiac i mia造 oko這 1,5-2 cm.Od tego czasu czyli po up造wie 5 miesiecy ryby praktycznie nie uros造,maja w tej chwili oko這 3,5 cm i w豉sciwie stoja w miejscu.Z innego zrod豉 mam rowniez Golden Kazumby i rosna niesamowicie szybko,sa dok豉dnie w wieku Moliro i prawid這wo maja juz 5-6cm.Ryby karmione sa bardzo urozmaiconymi pokarmami:Spirulina,Sera Flora,Tetra Phyll i wiele innych.Moliro o dziwo nabra造 juz czerwonej barwy wogole jednak praktycznie nie rosna.Sa zdominowane przez Bemby ale w豉sciwie miedzy nimi nie ma wiekszych przepychanek.Ryby pochodza ze S這wacji.Czym moze byc to spowodowane?Wiadomo o pewnych praktykach jakie stosuje sie na S這wacji mianowicie wybieranie samicom ikry i sztuczna inkubacja,mam nadzieje ze moje ryby nie pochodza z takich eksperymentow,pytanie jednak co mog這 wp造nac na takie a nie inne tempo ich wzrostu.Kolejna sprawa - czy z takich ryb oko這 p馧rocznych i tej wielkosci wogole cos jeszcze bedzie.Jestem ta sprawa troche pod豉many i bede wdzieczny za jakies sugestie.

Autor duch
U篡tkownik
#2 - Posted: 8 Kwi 2007 18:25 
Witam.
Wiadomo o pewnych praktykach jakie stosuje sie na S這wacji mianowicie wybieranie samicom ikry i sztuczna inkubacja,mam nadzieje ze moje ryby nie pochodza z takich eksperymentow-jest wiele wykluczajacych si� opinii o rybach z Czech i s這wacji.Jednak mam wra瞠nie ,瞠 w wiekszo軼i s� podyktowane tym,瞠 tam ryby s� o wiele ta雟ze i nasi chowcy rozsiewj� niepochlebne opinie.Znam ludzi kt鏎zy maj� stamtad ryby i s� naprawd� zadowoleni.
trudno jednoznacznie stwierdzi� co mo瞠 by� przyczyn� takiego stanu rzeczy,ale ja jednak jeszce troszk� da豚ym im czasu.trofcie nieraz tak maj�.nie rosn� zbytni,a potem rosn� w "oczach".
Jednak,je瞠li sytuacja nie poprawi sie za jaki� czas to raczej obawialbym si�,瞠 przyczn� takiego stanu rzeczy jest ch闚 wsobny,a nie odbieranie ikry czy sztuczna inkubacja.
Pozdrawiam-Andrzej.

Autor Alex
U篡tkownik
#3 - Posted: 8 Kwi 2007 19:01 
Andrzeju po czesci sie z Toba zgodze.Na pewno moze to byc jeden z czynnikow,ja jednak juz niejeden raz widzia貫m np. Bemby Fxxx a jednak po nieca造m roku uzyskiwa造 przyzwoity wzrost.Nie wiem jak szybko rosnie ta odmiana,ale tu chyba nie ma jakichs wielkich roznic,moze wypowie sie tez ktos kto ma,lub mia� Moliro.U mnie w stadzie Kazumb nawet najmniejsze osobniki sa minimalnie wieksze a jak pisa貫m ryby sa praktycznie w tym samym wieku.

Autor michu
U篡tkownik
#4 - Posted: 8 Kwi 2007 19:25 
Witam ja bym sie nie martwi� na zapas chimby(odmiana podobna) kolegi rowniez d逝go nie ros造 (ok 1 cm przez 5-6 miesiecy)az w pewnym momencie zacze造 rosnac bardzo szybko i teraz maja ok 12 cm , a wydawa這 sie ze skoncza na 6-7 cm.

Autor rufus1
U篡tkownik
#5 - Posted: 8 Kwi 2007 20:11 
Troche sie pogubilem w twoich postach.
Na poczatku napisales ze Moliro plywaly razem z Bemba, a kilka zdan pozniej piszesz ze sa zdominowane przez te Bemby.
W jakim akwarium i z jakimi rybami (chodzi mi o gatunek i wiek ryb) trzymasz Golden Kazumby?
Jezeli te Bemby plywaja razem z Moliro to w jakim wieku sa i jakiej wielkosci (Bemby)? Jaki jest uklad tych Bemb?

Autor Alex
U篡tkownik
#6 - Posted: 8 Kwi 2007 20:33 - Edytowany przez: Alex 
Obecnie wszystkie trzy odmiany p造waja w jednym akwarium 375 litrow, ale Kazumby nied逝go ida do zbiornika oko這 300 litr闚 sa jeszcze m這de wiec nie ma ryzyka krzyzowki.Kazumby mam od nieca造ch dwoch miesiecy,ale znam dok豉dna pewn� date ich narodzin i obecnie maja nieca貫 6 miesiecy.Dodam ze za te dwa miesiace Kazumby uros造 u mnie wiecej niz Moliro w ponad pi耩.Piszac ze Moliro sa zdominowane przez Bemby,mia貫m na mysli lekkie przepychanki,ktore nie sa jednak czeste.Bemby sa znacznie wieksze,odby造 pierwsze aczkolwiek jeszcze nieudane tar豉 maja oko這 9-10 miesiecy i 8-9cm.Gdy je kupowa貫m by造 bardzo m這de i rowniez mia造 oko這 2-2,5 cm.

Autor Mike
U篡tkownik
#7 - Posted: 8 Kwi 2007 21:52 
Wiadomo o pewnych praktykach jakie stosuje sie na S這wacji mianowicie wybieranie samicom ikry i sztuczna inkubacja,mam nadzieje ze moje ryby nie pochodza z takich eksperymentow-jest wiele wykluczajacych si� opinii o rybach z Czech i s這wacji

Ja mialem dwa stada z czech i bylem bardzo zadowolny.
Ja podobnie ja Andrzej radzilbym jeszcze czekac. Ja tez bylem taki niecierpliwy z moimy rybami z czech mialy ponad dwa lata i brak udanego tarla. Myslalem ze sa jakies "zniszczone" ale po kilku miesacach wszystkie samice mialy regularne tarla i donosily wiec tylko cierpliwosc.
Micha�

Autor rufus1
U篡tkownik
#8 - Posted: 8 Kwi 2007 22:51 
Jest to dla mnie nieco dziwne ze Bemby, jak piszesz dominuja mniejsze Moliro, a nie ruszaja Golden Kazumby (wiekszej). dlaczego?.
Ja jednak odlowilbym bym Moliro do oddzielnego zbiornika zby plywaly same. Moim zdaniem to wlasnie jest przyczyna wolniejszego wzrostu ryb,
dominacja Bemb.

Autor Alex
U篡tkownik
#9 - Posted: 8 Kwi 2007 23:19 - Edytowany przez: Alex 
Oczywiscie ze Kazumby rowniez sa przeganiane przez Bemby,nie pisa貫m o nich bo ich problem nie dotyczy.Dodam ze odkad Kazumby sa w zbiorniku agresja znacznie sie zmniejszy豉.Gdy Bemby p造wa造 same wraz z Moliro,to Moliro mimo ze niewielkie mia造 niez貫 utarczki miedzy soba.Obecnie jak pisa貫m w akwarium dominuja Bemby.Samce Bemb-dok豉dnie dwa ,gdy chca podejsc do tar豉 jedynie wtedy przeganiaja Moliro i Kazumby.Dodatkowo jakakolwiek agresja miedzy Moliro i Kazumba praktycznie nie wystepuje.Oczywiscie ze dam rybom czas.Chodzi o to ze mimo wszystko,uwazam ze ca趾owicie zdrowa ryba,dobrze odzywiona a szczegolnie tak m這da,jak moje Moliro powinna rosnac w oczach.Kazumby dostaja znacznie wiecej od Bemb a ich wzrost jest naprawde szybki.Podobnie by這 z Bembami - rowniez ros造 bardzo szybko.

Autor marekd12
U篡tkownik
#10 - Posted: 9 Kwi 2007 12:20 
Witaj!

nie wolno generalizowac,瞠 ryby od naszych po逝dniowych s御iad闚 s� gorsze.! to jest mit-ktory powsta� kilka lat temu! jezeli chodzi o stan czeskiej akwarystyki ,jest ona bardziej zaawansowana od polskiej....oczywiscie tak jak u nas trafiaj� sie nieuczciwi hodowcy kt鏎zy sprzedaj� kiepskiej jako軼i ryby lub uciekaj� si� do ro積ych proceder闚 i eksperyment闚 na rybach,niew徠pliwie z ch璚i szybkiego zysku. Ale nie nale篡 zapomina� o takich nazwiskach jak: Stetina,Derbuyan,Lagron,Fuljer- kt鏎zy wnie郵i wiele dobrego w propagowanie akwarystyki, i kt鏎zy do dnia dzisiejszego stanowi� jej mocne filary je瞠li chodzi o hodowl� ryb z jezior afryka雟kich
....pozdrawiam...

Autor Alex
U篡tkownik
#11 - Posted: 9 Kwi 2007 12:29 - Edytowany przez: Alex 
Witam
nie wolno generalizowac,瞠 ryby od naszych po逝dniowych s御iad闚 s� gorsze.! to jest mit-ktory powsta� kilka lat temu!

Nie o to mi dok豉dnie chodzi這.Nie pisa貫m tego ale mam pewne podejrzenia co do hodowcy,poniewaz kilka lat temu mojemu znajomemu rowniez sprowadzi� ryby i problem by� podobny.Dowiedzia貫m sie tego jednak za pozno - juz po zakupie Moliro.Dodatkowo mam pewnosc ze moje ryby sa ze S這wacji.Problem dotyczy mojej ciekawosci dlaczego ryby nie rosna,jakie sa przyczyny i co mog這 to spowodowac, ewentualnie co robic aby jednak ten wzrost by�.Pozdrawiam

Autor rufus1
U篡tkownik
#12 - Posted: 9 Kwi 2007 12:44 
Hym!
Mam nadzieje ze Alex mi wybaczy ze jeszcze na chwile wroce do tematu rzetelnosci niektorych hodowcow.
Wsrod czeskich slaw ktore wymienil marekd12 jest jeden hodowca z ktorego oferty po namysle zrezygnowalem. dlaczego? wystarczylo obejrzec mnostwo embrionow/larw gatunkow hodowanych ryb w tej hodowli. Na pewno nie znalazy sie w akwariach hodowlanych w sposob naturalny lub przez przypadek.

Alex ja uzbroilbym sie w cierpliowsc. Moim zdaniem na zamniejszenie tempa wzrostu moglo miec wplyw zachowanie sie Bemb w twoim akwarium, ale to tylko przypuszczenie i dlatego ja bym jednak odlowil do innego zbiornika Moliro. Mozliwe 瞠 material hodowlany jest rowniez nie najlepszej jakosci.

Autor Alex
U篡tkownik
#13 - Posted: 9 Kwi 2007 13:11 - Edytowany przez: Alex 
Alez wybaczam ;).Dok豉dnie o to mi chodzi這 - rzetelnosc hodowcow.Ten,ktory mi sprzeda� ryby praktycznie z tego sie utrzymuje domyslam sie ze stara� sie oczywiscie jak najwiecej zarobic.Bemby rowniez mam od niego i to mne zgubi這,poniewaz mysla貫m ze jesli Bemby wygladaja i rosna prawid這wo to moge zaryzykowac kupno nastepnych ryb u tego hodowcy.Moliro musza zostac z Bembami ale chce jeszcze podkreslic ze by造 one razem przez ponad trzy miesiace zanim wpusci貫m tymczasowo Kazumby i w tym okresie Bemby traktowa造 je jak maluchy i nie robi造 im zadnej krzywdy.To Moliro z czasem zacze造 sie t逝c miedzy soba.W tym czasie nie uros造 chyba nawet 1-ego centymetra a ze strony Bemb mia造 wtedy zupe軟y spokoj.

Pozdrawiam Maciek

Autor marekd12
U篡tkownik
#14 - Posted: 9 Kwi 2007 13:15 
a tak dok豉dnie chodzi o Stetine i xenotilapie papilo.:)
te� widzia貫m te zdj璚ia....no ale podobne mo積a znalezc na stronach Niemieckich,ameryka雟kich hodowc闚....no i oczywi軼ie w naszych rodzimych hodowlach

Autor marekd12
U篡tkownik
#15 - Posted: 9 Kwi 2007 13:21 
...no a pewnie czytali軼ie artyku造 Jacka Watleya - odno郾ie wychowywania ikry i narybku palet....te� z dala od rodzic闚...i jako� nikt go nie krytykuje i nie przekre郵a jego ryb...hodowanych w sztucznych warunkach...Nikt nie odbiera mu rownie� zas逝g w propagowaniu i uzyskiwaniu nowych form barwnych ryb.

Autor rufus1
U篡tkownik
#16 - Posted: 9 Kwi 2007 13:32 
Nie tylko Xenotilapie, ale to nie wazne.
Jest to temat ktory byl juz wielkokrotnie poruszany i jest to indywidualna sprawa podejscia do akwarystyki jako hobby i biznesu.

Alex jezeli te Moliro sa wobec siebie agresywne to moze tu lezy problem. Ja narazie jeszcze nie zakladam ze ktos specjalnie "kombinowa�" z tymi rybami, dlatego tez szukam innych przyczyn braku wzrostu pewnej grupy ryb, gdy inne rosna normalnie (ta sama woda, ten sam pokarm itd.).

Autor admin
Admin
#17 - Posted: 9 Kwi 2007 13:45 
a tak dok豉dnie chodzi o Stetine i xenotilapie papilo.:)

Jak wida� z moich do鈍iadcze�, a tak瞠 Leszka - Tembwe rozmnazaja si� bardzo 豉two r闚niez w akwarium og鏊nym. Zreszta mo積a je zobaczy� u mnie. Nie trzeba sie ucieka� do takich eksperyment闚.

Od dw鏂h dni w akwarium og鏊nym wypuszcza i opiekuje sie m這dymi samiec X. fluorescent green. W zbiorniku tym s� red princess i paracyprichromis Kitumba.

Marta

Autor Alex
U篡tkownik
#18 - Posted: 9 Kwi 2007 13:50 
Zgadza sie Leszku myslimy tak samo!Woda,pokarm - dlaczego pozosta貫 dwie odmiany rosna prawid這wo?Dla mnie dziwnym jest fakt ze Moliro jest 11 sztuk i dlaczego miedzy nimi nie ma tez wiekszych dysproporcji jak w pozosta造ch dwoch odmianach.Najwieksze prawdopodobnie dwa samce nie sa wogole przeganiane przez inne ryby nieraz ten malutki Moliro potrafi pogonic kilka razy wieksza Bembe.Podobna sytuacja jest u Kazumb tylko ze tam najwiekszy samiec to mozna powiedziec dos這wnie olbrzym a wybi� sie ze stada Kazumb stosunkowo niedawno i rosnie tak ze niewiele mu brakuje do duzych Bemb.Wogole tempo wzrostu Kazumb jest imponujace.Moliro od samego poczatku uros造 co najwyzej o d逝gosc ogona a nie mine這 ma這 - ponad 5 miesiecy.

Maciek

Autor admin
Admin
#19 - Posted: 9 Kwi 2007 13:53 
Widaje mi sie, 瞠 sporo zale篡 jednak od zbiornika, w kt鏎ym dorasta造 m這de u hodowcy, jak czesto podmieniana by豉 woda, jakie parametry azotowe by造 w niej i czy by造 karmione ryby?

Marta

Autor Alex
U篡tkownik
#20 - Posted: 9 Kwi 2007 14:06 - Edytowany przez: Alex 
Oczywiscie Marto ca這wicie sie zgadzam z Toba.Ale jak bra貫m ryby one nie mog造 miec wiecej jak miesiac ,gora po速ora, dlatego z貫 warunki mog造 miec tez wp造w ale chyba nie az taki,chociaz rowniez jest to bardzo mozliwe.

Autor admin
Admin
#21 - Posted: 9 Kwi 2007 14:12 
Obawiam sie 瞠 w豉郾ie w bardzo m這dym wieku z貫 paramerty wody oga miec ogromne znaczenie. "Nadmiar amoniaku moze zachamowa� rozw鎩 m這dych ryb".

Marta

Tropheini Forum Tropheus Tanganika / Tropheini / Wzrost Moliro ↑ Top

Twoja wypowied� Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani u篡tkownicy mog� tutaj pisa�. Zaloguj si� przed napisaniem wiadomo軼i albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®