Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Tropheini Forum Tropheus Tanganika / Tropheini /

Akwarium 120l

Autor zigip
Użytkownik
#1 - Posted: 21 Kwi 2007 21:36 
Witam,
Mam pytanie, jakie rybki do 720 l, mam już 5 T duboisi w tytułowych 120l a jak to się stało to długa historia możekiedyś opowiem, rybki są zdrowe kupiłem stadko ok.10-12 cm żyjące razem długo rybki się gonią ale bez jakiejś masakry po prostu przepychanki jest zdecydowany przywódca który rządzi i dzieli :) napiszcie jaką obsadę dobrać do moich trofci akwarium kupuję w przyszłym tygodniu więc mam jakieś trzy tygodnie dojrzewania i mamnadziejęże jakoś utrzymam moje duboisi przy życiu chociaż w poprzednim miejscu było więcej ryb (dużo więcej a akwarium niewiele większe). Pozdrawiam Wszystkich Zbyszek

Autor rufus1
Użytkownik
#2 - Posted: 21 Kwi 2007 22:01 - Edytowany przez: rufus1 
dobor obsady to sama przyjemnosc i na pewno ty wiesz najlepiej co ci sie podoba.

Na pewno przy doborze bedzie pomocna tabela zamieszczona w "Artykułach i recenzajch", dotyczaca doboru gatunkow i odmian trofeusow ktore moga ze soba byc w jednym zbiorniku i zeby sie nie krzyzowaly.
Pomocny bedzie rowniez artykul Jarka Grejczyka o doborze obsad i wielkosci zbiornika.
Zapoznaj sie rowniez z wiadomosciami na temat zycia, karmienia i chorob trofeusow.
Towarzystwem dla trofeusa moga byc inne gatunki z Tanganiki preferujace pokarm roslinny, np.: Eretmodus, Tanganicodus, Simochromis (dosc agresywny), Petrochromis (mniejsze gatunki).
W twoim akwarium 720 litrow mozna juz cos fajnie dobrac i nie pozbawiaja sie tej przyjemnosci.
A jakie wymiary ma miec akwarium?

Leszek

Autor worton
Użytkownik
#3 - Posted: 22 Kwi 2007 07:48 
Hej,

warto pamietac tez o sumach, ktorych diete stanowia w wiekszosci pokarmy roslinne. Synodontis petricola, Synodontis lucipinis oraz Synodontis sp. cf. polli"White Zambia".

Wszystkie trzy gatunki to sumiki stadne - nim wiecej ich bedziesz mial tym lepiej ;).

Pozdrawiam.

Autor rufus1
Użytkownik
#4 - Posted: 22 Kwi 2007 09:44 
A jaka jest aktywnosc tych sumow? dzien czy wieczor i noc?

Leszek

Autor worton
Użytkownik
#5 - Posted: 22 Kwi 2007 09:45 
Jak jest ich duzo to plywaja w dzien w calej toni wodnej :).

Autor rufus1
Użytkownik
#6 - Posted: 22 Kwi 2007 09:49 
No chyba ze tak :-).
Jezeli ich aktywnosc bylaby raczej w porach nocnych to moim zdaniem nie nadawalby sie do akwarium z trofeusami.

Autor zigip
Użytkownik
#7 - Posted: 22 Kwi 2007 10:11 
AKWA ma wymiar 200/60/60

Autor zigip
Użytkownik
#8 - Posted: 22 Kwi 2007 10:30 
Dzięki za rady i przyznaję że czekam z utęsknieniem kiedy zbiornik będzie się nadawałdo zasiedlenia. Przyzam się szczerze że znacznie lepiej jestem przygotowany do rafy (ostatnie4 czy 5 miesięcy czytania wertowania netu i rozmów bo właściwie przygotowywałem się do morza ale te Trofcie mi się napatoczyły i zauroczyły. Oczywiście ocean został w planach ale znacznie oddalił się w czasie:) moje obecne 120l były przygotowane na zupełnie inne ryby (takie wielogatunkowe dla syna jakieś gupiki, mieczyki itp.;))
ale jak zobaczyłem te piękne ryby pływające w "zupie rybnej" w niezbyt dużym akwarium musiałem je kupić,zmieniłem dekoację w akwarium na skały, wapienie it rochę piaskowca dołożyłem filtr wewnętrzny 680l/h działający zewnętrzny i tak zaraziłem się Tropheusami. Trochę późno ale zanim dojrzeje duże akwarium dowiem się więcej na temat tych rybek. Pozdrawiam Zbyszek

Autor rufus1
Użytkownik
#9 - Posted: 22 Kwi 2007 10:38 
Akwarium bedzie mialo bardzo "fajne" wymiary :-)
Na pewno bedzie ciekawie wygladala Tanganika w tym akwarium.

Autor sue
Użytkownik
#10 - Posted: 22 Kwi 2007 10:49 
Zbyszku,
Twoje akwarium daje szerokie możliwości w kwestii obsady. To spory zbiornik, w którym możesz trzymać nie tylko tropheusy...
Poszukaj informacji, poczytaj forum, artykuły (rufus polecił Ci konkretne pozycje), pooglądaj zdjęcia i wybierz obsadę, która będzie Ci się najbardzij podobać. To świetna zabawa :) Sam zobaczysz...

Pozdrawiam
Magda

Tropheini Forum Tropheus Tanganika / Tropheini / Akwarium 120l Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®