Szukalem, moze nieco nieudolnie, ale szukałem.-moim skromnym zdaniem nie jest problemem znalezienie tych informacji,trzeba tylko solidnie przysiąść do czytania
Mysle, ze dla czlowieka ktory to wiele razy przerabial, i lubi pisac na forum, udzielenie mi odpowiedzi jest o niebo przyjemniejsze i mniej klopotliwe, niz dla laika przekopywanie sie przez gigabajty tekstu... -po częśći masz racje,ale pisanie odpowiedzi na te same pytania co jakiś czas jest moim zdaniem bezsensowne,a jeżeli pytający wykaże odrobine inicjatywy to przy okazji szukania odpowiedzi na jedno pytanie ,dowie sie jeszcze wielu innych ciekawych rzeczy.Wydaję sie ,że warto samemu poszukać.
po krótce postaram sie odpowiedzieć na Twoje pytanka:)
Wlasnie zobaczyłem, ze jedna z moich samic tropheus bemba inkubu-zwykle pierwsze tarła nie są donaszane,ale czasmi to sie udaje,wiec powinieneś czekać cierpliwie na rozwój sytuacji
1. Jak długo będzie trwać inkubowanie ikry -okres inkubacji według róznych zródeł trwa od ok24-do trzydziestu kilku dni,w zależności od wielu czynników.Temperatury,doświadczenia samicy,odsady,stresu itp,itd...
Czy inkubującą samicę należy odłowić przed wypuszczeniem narybku?-tutaj jest tyle opinni ilu uzytkowników,każdy robi jak uważa.Ja zawsze odławiałem samice z prostych powodów.U mnie w akwa nie ma żadnych kryjówek dla młodych.Trzy kamienie,piasek i to wszystko.
i]. Czy może samicę należy odłowić teraz, inne ryby nie będą jej męczyć? [/i]-zdecydowanie nie polecam tego rozwiązania,zbyt duży stres dla samicy odłowienie jej na cały okres inkubacji.
Masz młodziutkie ryby i powinieneś sie skupić teraz nad zapewnienieniem im jak najlepszych warunkow a przyjdzie czas na maluchy,ryby muszą dorosnąc,nauczyć się nosić,a to jest proces dosc długotrwały,chociaż u bemb chyba najkrótszy ze wszystkich trofci.
Andrzej. |