Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Tropheini Forum Tropheus Tanganika / Tropheini /

filtr w 320l

Autor zigip
Użytkownik
#1 - Posted: 2 Maj 2007 12:57 
Witam,
Mam pytanie. Kupuję dzisiaj baniak 320l (miało być 720l ale architekt nie pozwolił ścianki przestawić więc na razie 320l :( ) Jest to komplet z pokrywą i filtracją oraz szafką w dobrej cenie, i teraz o co mi chodzi, gość w sklepie twierdzi że filtr z kompletu wystarczy -BluWave 09 - 11,6l pojemność filtra 1200l/h filtracja mechaniczna, biologiczna (ceramika, bio-bale)oraz adsorbcyjna ( węgiel ), jest to filtr WEWNĘTRZNY jajednak myślędołożyć jakiś kubeł może pulsacyjny? ale jest jeden problem- pokrywa- nie bardzo jest miejsce na wyprowadzenie węży, cała pokrywa jest odchylana na zawiasach. Wprawdzie jest miejsce na automatyczny karmnik ale wolałbym go zostawić bona wakacje zakupię to urządzenie (nie powierzę karmienia moich trofci mamie!) co o tym sądzicie?
Ja jednak będę myślał o kubełku mimo wszystko.
Pozdrawiam Zbyszek

Autor artkras12379
Użytkownik
#2 - Posted: 2 Maj 2007 13:52 
WITAM
Jeśli to komplet to trudno, ale jeśli byłaby możliwość nie kupownia razem z akwa filtra BluWave to tak bym proponowa zrobić. Przynajmniej ja bym tak zrobił. Tropheus ma dużą przemianę jak zapewne wiesz, poza tym czyszczenie takiego filtra, jego wyjmowanie z akwa będzie bardziej kłopotliwe i stresujące dla ryb. Akwa jak dla trofci nie jest za duże a tym filtrem zabierasz im przestrzeń do pływania. Według mnie w środku gąbka na głowicy z dyfuzorem (obowiązkowo) i do tego kubełek to takie typowe standardowe rozwiązanie. Jeśli musisz kupić komplet - trudno. Ale z tym kubełkiem to mimo wszystko dobrze kombinujesz.
pzdr
Artur

Autor zigip
Użytkownik
#3 - Posted: 2 Maj 2007 22:39 
Zakupiłem baniaczek z szafką i resztą. Jednak producent przewidział że ktoś może chcieć zamontować filtr zewnętrzny :)) można naciąć specjalne miejsca na pokrywie i węże przechodzą bez problemów. wygląda na to że mam filtr BluWave 07 (jednak a nie 09) na zbyciu :) chociaż jakby go na tylnej ściance zamocował tam by tak nie przeszkadzał ( nie zabierze długości a akwarium jest dość szerokie (45-55 panorama - nie przepadam- ale trofcie zawsze po promieniu będą miały trochę dalej:)) mogę zabudować go kamieniami i będzie elementem dekoracji, filtra nie trzeba wyjmować tylko wkłady po podniesieniu klapy a ta się podnosi bombowo o90stopni na zawiasach. Na zewnątrz będzie to tetratec 1200 a w środku t-hed z dyfuzorem + pewnie kostka i bąbelki ale to jeszcze przemyślę.
Dzięki za rady (na innych tematach też czytałem i wiele cennych porad znalazłem.)
Pozdrawiam wszystkich Zbyszek

Tropheini Forum Tropheus Tanganika / Tropheini / filtr w 320l Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®