Nie skojarzylem słowa "glonki" z glonojadami, ale z drugiej strony zastanawialem sie nad stwierdzeniem:
"ryby i krewecie na takiej pożywce lepiej sie wybarwiały(nie stosowałem specjalnych pokarmów)"
i stad moje pytanie o ryby w akwarium. Bo jak rozumiem byly to krewetki i jako ryby glonojady.
czy glonojady rowniez lepiej sie wybarwialy po zjedzeniu naturalnych glonow? bo chyba do zbyt kolorowych one nie należa.
Z tego co pamietam to rzeczywiscie krewetki lubia glony i nie tylko (np. liscie), ale mam pytanie : ktore glony zjadaly glonojady, te krotkie czy te dlugie?
Czy trofeusy beda jesc glony nitkowate, hymm, trudno powiedziec ale wydaje mi sie ze pokarm o takiej budowie (dlugie nitki) nie bedzie "wygodny" w zjadaniu przez trofeusy. co innego krotkie glony na kamieniach, te glony powinny byc zeskrobywane przez trofeusy. Oczywiscie srodowisko wodne w ktorym rozwijaja sie glony powinno byc pewne, ale o tym wspominal Marcin.
Wydaje mi sie ze te krotkie glony to "wczesna" forma w trakcie rozwoju tych glonow nitkowatych, dlugich. Sa to prawdopodobnie zielenice (gromada), a dokladniej np. skretnica (rodzaj). bardzo popularny glon, ale w niektorych przypadkach moze byc "niesmaczny". rozumiem ze tworza sie takie kozuchy glonow na pow. oczka. |