-
Forum
-
Odpowiedz
-
Szukaj
-
Statystyki
-
Faq
-
Forum Tropheus Tanganika
/
Tropheini
/
Moliro i Dubois
milano777
Użytkownik
- Posted: 28 Paź 2007 20:39
Witam . Mam dylemat: 450l w nim około 25 moliro i 6 duboisów ale do rzeczy: Jakiś cza temu moliro zaczęło się trzeć i nawet młode pływają ale teraz gdy ta szustka Duboisów troszkę podrosła zaczyna grandzić i to w rewirze dominanta od tego czasu zero tarła a więc pytanie czy pozostawić same Moliro czy ...?
winiar
Użytkownik
- Posted: 28 Paź 2007 20:58
Ja Ci dobrze radzę - rób jak uważasz.
Ale do rzeczy - zdecydowanie za mała gromadka Dubois a to może być przyczyną. Zastanów się czy chcesz mieć jedno stado czy dwa [w jakim wieku ryby? ]. Jak jedno to już wiesz. Jak dwa to proponuję zwiększyć obsadę o kolejne 10 sztuk Dubois. Choć z drugiej strony będzie trochę ciasno...
Marek
duch
Użytkownik
- Posted: 28 Paź 2007 21:12
Jeżeli byłbym przekonany,że ten stan rzeczy odpowiadają duboisi,a nie np.chwilowy "pociąg" do tareł u moliro to proponowałbym eksmisję:)
Często jednak jest tak,że tarła odbywają się "falami":),a z własnych obserwcji wiem ,że jak ryby są gotowe do tarła to dadzą sobie radę.Nio chyba,że ta agresja jest rzeczywiście przesadna.
Andrzej.
Lenek
Użytkownik
- Posted: 28 Paź 2007 22:35
"szustka" ehh......
rambowskixx
Użytkownik
- Posted: 28 Paź 2007 22:57
Z doświadczenia wiem że bardzo często gdy trzymamy 2 lub więcej odmian w jednym baniaczku to gdy ryby zaczynają się wycierać, może dojść do różnych problemów co sprawia iż tarła mogą być nieudane. Najlepszym rozwiązaniem jest trzymanie trofeusów w zbiornikach jednogatunkowych i w dużym stadzie. Dopiero w takim zestawieniu możemy obserwować charakterystyczne cechy zachowania naszych podopiecznych.
Łukasz
milano777
Użytkownik
- Posted: 29 Paź 2007 18:09
No pomogliście mi w jakiś sposób Dziękuje
Forum Tropheus Tanganika
/
Tropheini
/ Moliro i Dubois
↑
Twoja wypowiedź
?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo
zarejstruj
najpierw.
Archiwum
Tropheini
Inne ryby tanganickie
Technika akwarystyczna
Żywienie i choroby ryb
Literatura
Sprawy ogólne
Jezioro Tanganika
Uwagi Dotyczące Funkcjonowania Forum
REGULAMIN FORUM