Witam,
Pewnie jestem trochę przewrażliwiony, ale martwię się niezmiernie bo jedna samica (8-9 cm,chyba, to moje pierwsze trofcie) nie pobiera od dwóch dni pokarmu. Poza tym zachowuje się w porządku, nie jest apatyczna, pływa razem z stadem, nie kołysze się, odchody (dzisiejsza obserwacja) są ok (krótkie, ciemne), brak opuchnięcia. Jedyne co robi 'innego' to pobieranie powietrza znad powierzchni wody. Pokarm nawet jak je wpadnie do pyszczka do wypluwa. Czasem przekopuje piasek i skrobie szybę (ale ta jest czysta). Wcześniej podobne objawy miała jeszcze jedna, mniejsza (7 cm), ale wczoraj i dzisiaj już jadła. Agresja w zbiorniku nie jest duża. Dominujący samiec zajął rewir po lewej stronie i innych ryb specjalnie nie gnębi (przegania je tylko wtedy gdy widzi mnie, jak obserwuje z daleka to jest ok, ryby pływają zgodnie).
Stadko pokarm dostaje od soboty (po 3 dniach głodówki), trofcie są w zbiorniku 8 dni (wpuszczane metodą kropelkową). Podmiana co 3-4 dni, 20%, dodawany Nitrivec (akwarium zalane 2 Października), co wieczór 40 kropli Fishtaminy. U poprzedniego właściciela były karmione płatkami tropicala Forte 36% i Sery Flora. U mnie również dostają płatki tropicala Forte 36%, do tego płatki OSI, JBL, wprowadzam powoli granulki Hikari Excel i Dainchi Veg Del (dostały dopiero raz). Przed wyjściem do pracy przylepiam dwie tabletki spirulinowe Sery.
Zbiornik 300l, 4 tanganicodusy (młode), 11 kachese (dorosłe). Wystrój to piasek i 4 wapienie.
Fitracja JBL 500 (ceramika + clearmec), Eheim pro3 (mechaniczny) i turbinka Aquaszut. To tego natlenianie 24h/dobę, temperatura 26C.
Parametry wody: pH-8,1 TwO 20, TwW 15, amoniaku i azotynów zero, NO3- 15.
Czytając forum mogłem dojść do taki wniosków:
1. Najgorsze - początki bloat (leki są na wszelki wypadek przygotowane)
2. Czytałem coś o inkubowaniu powietrza, może tej coś się pomieszało.
3. Stres - ale dlaczego tylko ta jedna.
Czy jest szansa, że ryba zacznie jeść bez podejmowania dodatkowych kroków (głodówki, zaciemnienia)?
...a może niepotrzebnie panikuję...
Pozdrawiam,
kuba |