Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Tropheini Forum Tropheus Tanganika / Tropheini /

kilka pytan odnosnie akwarium

Autor simeone
Użytkownik
#1 - Posted: 29 Lis 2007 17:01 
moje akwarium ma pojemnosc 450 litrow (150x50x60h) . jezeli chodzi o filtracje to pracuje w nim fluval 405 oraz AQuael TURBO FILTER 1100, grzalka jager. jako oswietlenie sluza mi 2 swietlowki: marine glo oraz power glo swiecace ok 12h na dobe.w akwarium nie ma roslin.Obecna obsade stanowi natomiast 12 trofusow dubois f1 ok 3 cm( w tym max 4 samice) oraz 12 tropheus kasakalawe f2 5-8 cm. Parametry optymalne choc mam problem z ph gdyz nie moze przekroczyc 8. Ryby jednakze dobrze sie czuja a akwarium funkcjonuje od roku.

Kilka moich pytan dotyczy m.in.
-czy oddac kilka samcow trofeusow dubois i dokupic doroslych samic??
-czy moglbym dodac jeszcze jakies male stadko innej odmiany trofeusa(np 8-10 szuk) i paru mlodych eretmodusow kasanga docelowo zostawiajac pare??
-czy dosc duze juz duboisy nic nie zrobilby eretmodusowi?
-napewno bede musial porawic filtracje czy kolejny fluval 205 i filtr wewnetrzny wystarcza??
-co myslicie o pompie cyrkulacyjnej i oswietleniu nocnym??
-bardzo podobaja mi sie trofeusy ndole red, zauwazylem ze moze on krzyzowac sie z mpulungu ale jest to jednak inna linia genetyczna wiec moze jednak??

Z gory dziekuje za rady, napewno sie do nich ustosunkuje:)

Pozdrawiam

Autor admin
Admin
#2 - Posted: 29 Lis 2007 17:13 
Witaj

rofusow dubois f1 ok 3 cm( w tym max 4 samice)

Mozesz mi powiedziec jak stwierdziłeś płeć u 3 cm ryb?

Ponadto jak poczytasz nasze forum to zobaczysz - nikt nie rozumie co to sa paramety optymalne - dla nas ważną informacją są wyniki testów.

Kasakalawe krzyżują sie z Ndole i linia nie ma tutaj znaczenia - chodzi o grupy barwne.

Marta

Autor simeone
Użytkownik
#3 - Posted: 29 Lis 2007 18:03 
przepraszam pomylilem sie to duboisy maja po ok 8 cm natomiast mpulungu ok 3 cm

Parametry to:
temp 28 stopni
ph 7,8
twardosc ogolna 10
twardosc weglowanowa 15
no2 o
no3 musze zmierzyc ale skonczyla mi sie woda destylowana . Jutro kupie to napisze

to moze w takim razie ikole?? widze ze sie nie krzyzuja.

Autor Vepsik
Użytkownik
#4 - Posted: 29 Lis 2007 18:07 
A nie za dużo grzybów w barszczu? 450l to optymalny zbiorniczek dla 2 gatunków.

Autor bernard
Użytkownik
#5 - Posted: 30 Lis 2007 00:07 
Obecna obsade stanowi natomiast 12 trofusow dubois f1 ok 3 cm( w tym max 4 samice)
przepraszam pomylilem sie to duboisy maja po ok 8 cm
-czy oddac kilka samcow trofeusow dubois i dokupic doroslych samic??
Czy masz 100 % pewności, że te 8 pozostałych ryb to samce? 8-centymetrowe ryby są już prawie dojrzałe i dokupienie nowych wymaga sporo troski i nieco szczęścia, żeby nie spowodować katastrofy związanej z ustalaniem nowej hierarchii. Jeśli stadko funkcjonuje dobrze - niczego bym nie zmieniał
Na Twoim miejscu dokupiłbym natomiast np. 10 młodych Kasakalawe, aby w przyszłości powstało jakieś sensowne stado, które w dodatku w liczbie ok. 20 sztuk będzie wyglądało b. ładnie. Ryby tej odmiany masz na tyle małe, że dołożenie kilku następnych nie wywoła jakichś walk. Większe Maswy też nie powinny zwrócić uwagi na młode Kasakalawe.

Bernard

Autor bernard
Użytkownik
#6 - Posted: 30 Lis 2007 00:09 
Jak dla mnie podane przez Ciebie parametry wody sa w porządku. Zmniejszyłbym jedynie o 2 stopnie temperaturę

B.

Autor simeone
Użytkownik
#7 - Posted: 30 Lis 2007 15:30 
4 duboisy mi tylko inkubowaly i byly to ryby najmniejsze w stadzie. Natomiast reszta duboisow bardzo sie bije, sa gdzie niegdzie okaleczone, tak bija sie mocno po brzuchu ze czasmi odpadaja i luski, obrywa sie tez samicom . Wydaje mi sie ze jest po prosdtu za duzo samcow . 3 najwieksze podzielily sobie akwarium na 3 czesci i zaden z nich nie chce widziec na swoim terytorium innego duboisa stad te ciagle bitki. Z mpulungu jest wszystko ok, pewnie dlatego ze sa male, ale czasami tez oberwie im sie od duboisa.

Co zrobic z tym ph ?? w kranie jest 7,5 w akwarium natomiast nieznacze wiecej. Mam bryly wapienne, piasek,muszle ale ph i tak waha sie w granicach 7,8. Chcialbym aby bylo wieksze.

Czy pokruszony koralowiec bylby dobrym wkladem filtracyjnym?? Gdzies czytalem ze tak

Autor bernard
Użytkownik
#8 - Posted: 30 Lis 2007 16:48 
Co do Ph to jest mnóstwo informacji na ten temat w archiwum tego forum. Osobiście uważam, że lepiej mieć stale Ph 7,8 niż powodować skoki poprzez stosowanie jakichś preparatów. Lepiej więc wybrać jakąś metodę, która stabilizuje Ph na możliwie wysokim poziomie.

To że tylko 4 ryby inkubowały to nie jest dowód na to, że pozostałe ryby to samce. W stadzie zdarza się tak, że niektóre samice w ogóle nie podchodzą do tarła. Samice bywają równie agresywne jak samce, więc wśród zabijaków też mogą być samice. Poza tym zazwyczaj większy problem jest wówczas, gdy masz 2-3 samce, niż gdy jest ich np. 5 lub więcej. Jeśli dokupisz jeszcze np. 10 ryb i okaże się, że wśród stada złożonego z 22 sztuk większość to samce - nie będzie to żaden problem

Bernard

Autor simeone
Użytkownik
#9 - Posted: 30 Lis 2007 17:33 
tez jestem przeciwny stosowaniu preparatow.

nie mniej jednak najlepiej byloby miec stado skladajce sie z wiekszosci samic. Faktycznie moze lepiej nie robic wielkich roszad ale tak jak mowie nie widzi mi sie ze jest duzo samcow samice:/

a co myslicie o powiekszeniu filtracji ?? Slyszalem ze im wiecej tym lepiej al czy nie przeszkodzi trofeusom zbyt silny prad wody ktory bedzie wytwarzany przez filtry??

aha mam jeszcze takie jedno pytanko jak najlepiej ulokowac w akwarium wyloty filtrow??wszystkie skierowane na 1 sciane??(chyba nie byloby to najlepsze rozwiazanie)

Tropheini Forum Tropheus Tanganika / Tropheini / kilka pytan odnosnie akwarium Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®