winiar: rzeczywiście zapomniałem, że tu nie można pisać dużymi literami. Nie zamierzałem krzyczeć, tylko zwrócić uwagę, że ten temat nie dotyczy korzeni.
To białe ziernko to chyba rzeczywiście była ikra. Na szczęście samiczka dalej nosi, więc pozostałe ziarnka pewnie zostały zapłodnione. Nie wiem tylko co sie stanie, gdy samica zechce przekazać młode samcowi. On się nią nie interesuje, przegania ja wręcz od siebie.
Marto: ja na prawdę nie krzyczę i nie rzucam się. Uważam jednak, że jeżeli ktoś chce się wypowiedzieć, to powinien to robić na temat. Jak kogoś coś drażni, tak jak korzeń kosika, to przecież wystarczy zamknąć stronę i poszukać czegoś ciekawego dla siebie. Takie pisanie w agresywnym tonie tylko po to żeby coś napisać nie ma sensu. Temat poszedł w zupełnie niewłaściwym kierunku.
Jeśli chodzi o parametry wody w moim akwarium:
pH=8,0
GH=23
KH=21
NO3=15
Z moich obserwacji wynika, że duża twardość wody, powyżej 20, znacznie ogranicza możliwość obniżenia pH przez związki humusowe.
Kiedyś, przy innym biotopie, próbowałem obniżać pH w sposób naturalny torfem i umieszczaniem w miarę świeżych korzeni. Nic to nie dawało przy mojej kranówce. Po zmiękczeniu wody do GH=12, pH rzeczywiście ruszyło
w dół.
Mam nadzieję, że to wyczerpie temat korzeni.......
kosik155: Ponownie proszę, załóż sobie własny temat o korzonkach :)
Pozdrawiam
Jacek
PS. Proszę już nie pisać o korzeniach. Błagam :)))). Nie w tym temacie. |