Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Tropheini Forum Tropheus Tanganika / Tropheini /

Kilka uwag odnosnie trofeusow... i nie tylko

Autor Darek
Użytkownik
#1 - Posted: 2 Sty 2008 20:26 
Juz prawie 2 lata mam u siebie w mieszkaniu akwarium z trofeusami i dwiema parami eretmodus zambia.Zbiornik to standardowe 375 litrow. W akwarium wyspany jest bialy piasek na wysokosc ok 4 cm. Po dwoch przeciwleglych stronach akwarium znajduja sie skalne kolumny siegajace az do tafli wody ulozone przede wszystkim z wapieni oraz kilku piaskowcow. Na srodku akwarium ok. 70 cm pozostaje piaszczysta strefa gdzie praktycznie caly czas plywa stado poza dominujacmi samcami. Niedawno zakupilem tlo strukturalne( motyw skalny). Dopiero po wlozeniu do akwarium zorientowalem sie ze zabiera mi co najmniej 10 cm szerokosci akwarium:/ Dlatego postanowilem zostawic stare czarne tlo zewnetrzne za co rodzina byla na mnie strasznie zla(tlo nie bylo tanie a teraz stanowi wystroj strychu).Jezeli chodzi o sprawy mechaniczne to filtracja akwarium zajmuje sie Fluval 405 , filtr wewnetrzny aquaela Turbo Filter 1100 oraz Unifilter 500.Oczywiscie we filtrach wegiel zastapila ceramika a we fluvalu rowniez pokruszony koral. Jako oswietlenie uzywam 2 swietlowki sun glo oraz marine glo.Temperatura wody to 26 stopni C , ph niecale 8(niestety).Zapomnialem napisac jakie odmiany trofeusa hoduje, sa to 10 sztuk dubois maswa(w sumie to juz nie trofeus) oraz 15 sztuk tropheus kasanga:)

Teraz przechodze juz do rzeczy, moze wypunktuje uwagi wtedy bedziecie mogli mi latwiej pomoc:

1. Glownym problemem jest duza ilosc samcow ryb( szczegolnie dubois, poniewaz stosunek wynosi 7 samcow do 3 samic). Nie zauwazylem u nich poranionych warg ale rybki maja pokaleczona skore po bokach ciala. Wiem ze stosunek ryb powinien byc odwrotny ale rybki kupowalem mlode wiec nie bylem w stanie tego przwidziec. Czy mozna cos zrobic aby rybki nie stosowaly wobec siebie tylee agresji??Dokupienie doroslych samic jest wrecz niemozliwe:/

2. Nie wiem czy to jest problem czy zachowanie naturalne ale w rybich odchodach zauwazam duzo piasku. Trofeusy sa karmine rozmaitymi pokarmami np. hikari , tropical spirulina 36% tabletki ze spirulina tropicala przyklejane do szyb i opadajace na dno, tetra pro vegetable, sera granugreen oraz raz na tydzien podaje mrozonego cyklopa. zauwazylem tez ze rybki zamiast skubac glony porastajace skalki ciagle przesiewaja piasek.Szczerze mowiac juz bardzo rzadko widze zeby rybki zerowaly na skalach.Wiem ze nie sa to ryby z odlowu, ale linia genetyczna f2 chyba jeszcze nie zapomniala jak powinno sie pobierac pokarm?W akwarium przez okres 1 roku trzymalem z rybami callochromisy(harem) ale nie sadze zeby az tak zle wplynely na trofeusy aby te teraz non stop przesiewaly piasek. Dla uscislenia na wapieniach jest mnowstwo glonow( m. in. krasnorostow).

3. Kolejnym problem jest temp. wody podczas wakacji ktora podskakuje do 30 stopni:/ Nie stac mnie na chlodziarke akwariowa a odlewanie wody i dolewanie zimnej nie daje duzego efektu. Co zrobic z tym fantem??

4. Odchowalem dopiero kilka mlodych ryb a akwarium stoi od prawie 2 lata.Podejrzewam ze przyczyna moze byc pH ktore nie moze przekroczyc 8 stopni. Wydaje sie ze wapienie, piasek kilka muszli po winniczkach pokruszony koral oraz dodawanie sody powinno utrzymywac stosowne pH ale niestety mi to sie nie udaje.Chemia to chyba nie najlepszy sposob?? Strasznie chcialbym aby samice donosily ikre i liczba mlodych byla wieksza niz 1-2 sztuki

Ogolnie z akwarium jestem bardzo zadowolony, a Tanganika pochlonela mnie na calego. W mieszkaniu juz stoi drugi zbiornik z callochromisami i cyprychromisami:)a w dalekosieznych planach widze trzeci zbiornik z miesozernymi rybami z tego jakze fantastycznego jeziora(napewno muszlowce). Szkoda ze dopiero teraz zauwazylem ze jest takie fajne forum, zapewne dlatego ze nie mialem internetu(nie ma jak zacofanie:). dlugo wertowalem Wasze forum lacznie z archiwum i dowiedzialem sie wielu ciekawych rzeczy.

Mialem jeszcze jakies uwagi ale obecnie sobie o nich zapomnialem:) jak sobie przypomne to od razu napisze.

Serdecznie pozdrawiam Darek!!

Autor bernard
Użytkownik
#2 - Posted: 2 Sty 2008 23:30 
Witaj na forum

Jako oswietlenie uzywam 2 swietlowki sun glo oraz marine glo
Rozumiem, że łącznie są to 2 świetlówki, a nie 2 sun glo i 1 marine glo (w tym drugim przypadku byłoby zbyt jasno dla trofci - o ile są to standardowe świetlówki 120 cm)

Nie zauwazylem u nich poranionych warg ale rybki maja pokaleczona skore po bokach ciala
Trofcie rzadko mają poranione pyski. Są one raczej starte od walk. Przybierają wówczas biały kolor - tak jest zwykle u samców, choć nie tylko. O ile są to drobne ubytki na skórze, które szybko się goją to nie robiłbym z tego dużego problemu.

Czy mozna cos zrobic aby rybki nie stosowaly wobec siebie tylee agresji??
Trofeusy to ryby agresywne i nawet w "dobrze ułożonym" stadzie często dochodzi do mniej lub bardziej agresywnych starć. Być może pewnym rozwiązaniem byłoby zmniejszenie liczby samców Masw, ale nie musi to prowadzić do poprawy sytuacji. Dojdzie bowiem do zaburzenia hierarchii, w wyniku czego starcia mogą być jeszcze intensywniejsze.

Nie wiem czy to jest problem czy zachowanie naturalne ale w rybich odchodach zauwazam duzo piasku.
To jest normalne zjawisko w akwariach, w których dno wyłożone jest drobnym piaskiem. Szerzej na ten temat możesz poczytać w b. ciekawym artykule nt. żywienia ryb z Tanganiki w drugim numerze magazynu Tanganika.

zauwazylem tez ze rybki zamiast skubac glony porastajace skalki ciagle przesiewaja piasek
Wiem ze nie sa to ryby z odlowu, ale linia genetyczna f2 chyba jeszcze nie zapomniala jak powinno sie pobierac pokarm?
Wg mnie to także jest normalne zjawisko. Po prostu ryby na dnie znajdą dużo więcej pokarmu niż na kamieniach. takie żerowanie jest więc łatwiejsze i skuteczniejsze. Karmiąc ryby pokarmem roślinnym dostarczasz im tego, co normalnie zapewniają glony. Kot ma w genach łowienie myszy, a jednak mając pełną miskę woli zaglądać do niej niż ganiać po piwnicach w poszukiwaniu zdobyczy :)
Nie sądzę, aby ryby w ogóle nie skubały glonów, ale pewnie robią to rzadziej, niż byś oczekiwał. Być może ryby są przekarmiane. Spróbuj ograniczyć karmienie i zobacz, czy ryby nie będą częściej pasły się na glonowym trawniku.

Kolejnym problem jest temp. wody podczas wakacji ktora podskakuje do 30 stopni:/ Nie stac mnie na chlodziarke akwariowa a odlewanie wody i dolewanie zimnej nie daje duzego efektu. Co zrobic z tym fantem??
Jest kilka tanich metod obniżania temperatury:
- zamontowanie wiatraczka pod pokrywą
- wkładanie butelek z zamarzniętą wodą
- ciemne rolety/żaluzje
- okresowa rezygnacja z oświetlenia
- uchylenie na stałe pokrywy (tak, aby ryby nie mogły wyskoczyć)
- zostawianie na noc otwartego okna
Szerzej na ten temat możesz poczytać w archiwum forum. Ja stosuję 3 ostatnie metody.

Odchowalem dopiero kilka mlodych ryb a akwarium stoi od prawie 2 lata. Podejrzewam ze przyczyna moze byc pH ktore nie moze przekroczyc 8 stopni.
Jeśli Ph jest bliskie 8 st. to raczej problem (jeśli w ogóle istnieje) leży gdzie indziej. Może to być np. kiepska jakość wody, wynikająca z niezbyt częstych podmian. Jeśli chodzi o Kasangę to ten trofeus dojrzewa stosunkowo późno. Nie piszesz nic o proporcjach płci Kasangi. Ponadto, jeśli w akwarium dominują samce Maswy, to jest to dodatkowy czynnik utrudniający doprowadzenie do tarła Kasang (to jest moja osobista obserwacja połączenia Maswy i Kasangi, podobnie jak Maswy i Ilangi).
Co do Maswy to spokojnym tarlom na pewno nie sprzyja układ płci. 7 samców na stosunkowo małej przestrzeni sprawia, że wycierający się samiec, zamiast skupić się na partnerce, zapewne co chwila odgania innych chętnych. W konsekwencji może się zdarzyć, że nie wszystkie jaja zostaną zapłodnione.

Szkoda ze dopiero teraz zauwazylem ze jest takie fajne forum
Darek, to forum to naprawdę kopalnia wiedzy, więc zapewne w krótkim czasie nadrobisz zaległości

Pozdrawiam
Bernard

Autor Darek
Użytkownik
#3 - Posted: 3 Sty 2008 00:00 
[i]Rozumiem, że łącznie są to 2 świetlówki, a nie 2 sun glo i 1 marine glo (w tym drugim przypadku byłoby zbyt jasno dla trofci - o ile są to standardowe świetlówki 120 cm) [/i]
Tak, mam w akwarium tylko 2 swietlowki. Niejasno napisalem.Tak wogole preferuje oswietlanie zbiornika tylko swiatlem slonecznym(jak jest w przypadku 2 zbiornika) jednakze ten baniak stoi w dosc ciemnym miejscu a nigdzie indziej w mieszkaniu go nie dam rade ustawic:/

[i]
O ile są to drobne ubytki na skórze, które szybko się goją to nie robiłbym z tego dużego problemu. [/i]
te ubytki faktycznie nie sa duze , myslalem jednak ze moze to w jakis sposob szkodzic rybom, sprawiac bol

[i]Być może pewnym rozwiązaniem byłoby zmniejszenie liczby samców Masw[/i]
Nie bylbym w stanie tego zrobic jestem za bardzo do nich przywiazany:) odrozniam kazdego duboisa:)

[i]Spróbuj ograniczyć karmienie [/i]
Wlasnie czytalem o tej glodowce w archiwum, sprobuje to zastosowac

[i]Jest kilka tanich metod obniżania temperatury: [/i]
Do lata jeszcze kawalek.Sprobuje natomiast z wiatraczkiem i uchylaniem pokrywy oraz okna

[i]Może to być np. kiepska jakość wody, wynikająca z niezbyt częstych podmian.[/i]
Ok. 15% wody podmieniam raz na tydzien chyba ze jestem strasznie zajety to raz na 2 tyg(wtedy ok 30%)

[i]Nie piszesz nic o proporcjach płci Kasangi[/i]
Ciezko jest mi zauwazyc. Tutaj moge tylko podejrzewac ale tez stawiam na przewage samcow:/

[i]zapewne co chwila odgania innych chętnych.[/i]
Non stop przegania innych, samiczka czasami ucieka.Ale potem zawsze ma pelny pyszczek ktory po tygodniu stopniowo zaczyna malec i w efekcie czesto znika:(

[i]Darek, to forum to naprawdę kopalnia wiedzy, więc zapewne w krótkim czasie nadrobisz zaległości [/i]
Dzisiejsza noc spedze buszujac po forum:)

Mam jeszcze jedno pytanie odnosnie parowania wody ktora u mnie w akwarium jest ogromna a woda splywa po szybach:/ czy oplaca sie uszczelniac pokrywe??jesli tak to czym??

Pozdrawiam Darek!!!

Autor bernard
Użytkownik
#4 - Posted: 3 Sty 2008 00:32 
woda splywa po szybach
Po zewnętrznej stronie? Jeśli tak to raczej nie jest to efekt parowania, lecz walk ryb, które chlapią wodę, a ta zbiera się na krawędzi akwarium, po czym ścieka. Rozwiązaniem może być uszczelka do okien przyklejona na górnych krawędziach szyb.

Ale potem zawsze ma pelny pyszczek ktory po tygodniu stopniowo zaczyna malec i w efekcie czesto znika:(
To cecha niedojrzałych samic. Drugie rozwiązanie to brak spokoju. Być może mnogość samców sprawia, że nieliczne samice nie mogą w spokoju donosić ikry, bo są ciągle zaczepiane. Możesz spróbować nie zapalać światła przez ok. tydzień od tarła. Brak oświetlenia powinien podziałać uspokajająco, co może pozwolić samicy na spokojną inkubację.

Bernard

Tropheini Forum Tropheus Tanganika / Tropheini / Kilka uwag odnosnie trofeusow... i nie tylko Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®