-
Forum
-
Odpowiedz
-
Szukaj
-
Statystyki
-
Faq
-
Forum Tropheus Tanganika
/
Tropheini
/
Gatunki Eretmodini w jednym akwarium?
tymek666
Użytkownik
- Posted: 20 Sty 2008 21:49
Witam,
Próbuję zebrać w jedną całości informacje o taksonach z Eretmodini (pomijając fakt, że taksony te raczej nie są tym, czym być powinny...).
Wiemy, że w naturze te gatunki krzyżują się, ale jak jest w Waszych akwariach? Czy zaobserwowaliście tarła pomiędzy osobnikami np Eretmodusa i Tanganicodusa? Jeśli tak, to jakich odmian one dotyczyły?
Pozdrawiam,
Kuba
admin
Admin
- Posted: 21 Sty 2008 06:09 - Edytowany przez: admin
Kuba
Czy ja dobrze zrozumiałam, że wg Ciebie Tanganicodus i Eretmodus to nie oddzielne gatunki? A moze mówisz nie o formach połnocnych, czy południowych, ale o tym co występuje w naturze w wąskim pasie M'toto, Kigoma?
Marta
tymek666
Użytkownik
- Posted: 21 Sty 2008 07:40
W sensie morfologicznym to są oddzielne gatunki, ale wykształcenie grup populacji o jednakowym uzębieniu to raczej zbieżności.
Marto, a czy w okolica Kigomy też występują hybrydy? Myślałem, że tylko na południowo-zachodnim brzegu, tam gdzie występuje linia E, która sama w sobie jest 'czysta', ale występuje, prawdopodobnie jednokierunkowych przepływ genów w formie wąskiej strefy hybrydyzacji.
Pozdrawiam,
kuba
admin
Admin
- Posted: 21 Sty 2008 09:18 - Edytowany przez: admin
ale wykształcenie grup populacji o jednakowym uzębieniu to raczej zbieżności.
Ale Eretmodus i Tanganicodus róznią sie w uzębieniu.
Czy na 100% istnieją w Kigoma hybrydy - będę wiedziła za jakiś czas. Własnie tam obecnie przebywa Evert van Ammelrooy i szuka pewnych taksonów -:))
Marta
tymek666
Użytkownik
- Posted: 21 Sty 2008 09:41 - Edytowany przez: tymek666
Ale Eretmodus i Tanganicodus róznią sie w uzębieniu.
Właśnie, ale populacje np. o uzębieniu łopatkowatym Eretmodusa pochodzą z różnych linii filogenetycznych.
W Kigomie nie było dowodów na introgresję to nie znaczy że jej tam nie ma ;)
Kuba
BTW, czemu trzymamy Tanganicodusy razem z np. tofciami, skoro ich dieta w naturze jest odmienna?
admin
Admin
- Posted: 21 Sty 2008 09:48
Wiesz - tak od dawna się uważało, ze tak powinno być. Ja w swoich zbiornikach mam je z trofeusami, ale nie mam ani jednego ślimaka. Wyraźnie uzupełniają sobie dietę. Tak na prawdę powinno się je chyba trzymać w oddzielnych zbiornikach z rybami planktonozernymi. Wszystko ewoluje, nasza wiedza także. Poczytajcie na stronie TooOlda tematy dyskusji z IRC z 1999 roku. To co teraz wiemy i jakie gatunki mamy to niebo, a ziemia.
Marta
Forum Tropheus Tanganika
/
Tropheini
/ Gatunki Eretmodini w jednym akwarium?
↑
Twoja wypowiedź
?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo
zarejstruj
najpierw.
Archiwum
Tropheini
Inne ryby tanganickie
Technika akwarystyczna
Żywienie i choroby ryb
Literatura
Sprawy ogólne
Jezioro Tanganika
Uwagi Dotyczące Funkcjonowania Forum
REGULAMIN FORUM