ja sam zaczalem od siebie i juz sie wypowiedzialem pisemnie i fotograficznie.
Posted: 23 Sty 2006 23:00
Post Rufusa:
Witam wszystkich!!
Jakiś czas temu zakupiłem u Państwa Mierzeńskich S. diagramma w układzie 1+2 (odłów). W krótkim czasie dochowałem sie pierwszego narybku od 2 samic. Wiekszej agresji miedzy nimi nie ma do dzisiaj.-nie znalazłem wymiarów akwa i dokładnej obsady!
Post Rufusa:23 Lis 2007 22:55 - Edytowany przez: rufus1
U mnie sprawdzaly sie w zbiorniku z trofeusami. Tylko proporcje gatunków byly dosc mocno zaznaczone. Duze stado trofeusow, 3 sztuki Simochromisa. Duze groty i szpary dla inkubujacych samic. Najwieksza agresja samca byla wlasnie podczas okresu inkubacji.Teraz mam w akwarium same Simochromisy , takie podrostki, ok. 6- 7 cm. Samice sie wycieraja, donaszaja. Na poczatku byla agresja, ale samce obraly sobie rewiry jak narazie jest spokoj.
Post Rufusa; 24 Lis 2007 00:02
że nie jest to ryba stadna
kiedys byl watek na forum na temat tej ryby.
Piszac artykul szczegolnie go przestudiowalem i poprosilem innych akwarystow o wnioski.
Wynikalo ze tak wlasnie jest, ale rozpatrujac stado jako np. 9 sztuk.
W swoim akwarium mialem 35 sztuk S. dagramma. Taka pozstala grupa po pierwszych tarlach. Byly same. Agresji nie bylo. ale jak juz byly w mniejszym stadzie wytlukly sie do ilosci 4 sztuk. Życie co niektorym osobnikom uratowaly doniczki, cegly i ruruki.
Wiadomo.każde akwa jest inne,każdy z nas ma swoje doświadczenia,ale dla mnie podstawą sukcesu jest ilośc samców w zbiorniku i powyższe posty są myślę dowodem na słuszność mojej tezy:)
ale ty nic nic napisales o swoich doswiadczeniach z tym pieknym gatunkiem. Jakie wrazenia?-ja oczywiście nie mogę się pochwalić takimi osiągnięciami i doświadczeniem jak Ty:)
Nie licząc krótkiej przygody z młodzieżą 4-6cm,miałem dorosłą parę tych ryb w zbiorniku 375 litrów wraz ze stadem 25 sztuk dorosłej bemby przez pół roku.Kompletnie żadnej agresji.w czasię gdy samiczka inkubowała samiec kompletnie się nią nie interesował.
Andrzej |