Proponuję poczukać za pomocą
www.google.pl LICZNYCH artykułów opisujących zasadę działania odpieniaczy białek.
Moim zdaniem też :D
W ogromnym skrócie wydajność opieniacza, którego głównym zadaniem jest usunięcie z wody tłuszczy, kwasów tłuszczowych, kwasów organicznych, aminy, lipidy, fosforany, fenole, węglowodany, jodki, metali związanych z białkami i oczywiście same białka zależy od możliwości wytworzenia jak nawielszej liczby jak najmniejszych pęcherzyków powietrza jak i czasu ich aktywnego działania. Jak wiadomo woda morska posiada większą gestość i efekt napowietrzania będzie dużo łatwiejszy do osiągnięcia.
Nie można powiedzieć że odpieniacz w wodzie słodkiej nie będzie działał wcale. Będze, ale dużo mniej skutecznie.
W akwarystyce morskiej częste podmiany dużej ilości wody nie są zalecana a nawet mogą być szkodliwe. W słodkowodnej wręcz przeciwnie.
Biorąc pod uwagę koszt odpieniacza, trudności związane z adaptacją wydajności urządzenia do środowiska słodkowodnego zakup wydaję się co najmniej chybiony .... Podmiana wody jest nieporównywalnie prostsza.
Cena zaczyna się od kilkuset złotych i pnie się ambitnie w górę pronorcjonalnie do wydajności i markowości sprzętu.