czy można trzymać tropheusy w zbiorniku z korzeniami?
można, ale w określonych warunkach. Jezeli nie bedziesz pewny na 100% ze korzen nie bedzie powodowal zmian pH, to ja bym go nie wkladal.
Proponuje poszukać informacji na temat zastosowania korzeni w akwarium, co one powodują, jakie korzenie sie nadaja itd w ksiazkach akwarystycznych. W kazdej z nich jest ten tmat poruszany. Wtedy sam sobie odpowiesz na to pytanie.
Wazne jest tez czy w akwarium sa glonojady.
Teoretyzowanie jest fajne- czasami gorzej z praktyką.
zgadzam sie z tym, tylko gorzej jest tez pozniej jak sie okazuje.
Moje praktyka w tym temacie (korzeni):
- korzen afrykanski (nie np. mopani), byl to prawdopodobnie heban
- korzen w sklepie zoo lezal w zbiorniku stale filtrowanym i w ktorym byla zmianiana woda, sprzedawca zapewnial mnie ze lezy tu juz ok. 2 lat (cos w tym musialo byc bo byl bardzo "wyblakly" = wyplukany)
- nastepnie u mnie w akwarium roslinnym lezal ze 3 lata i byl skorobany przez glonojady
- pozniej byl wlozony z aniubiasem do akwarium ze szczelinowacami (akwarium 200 litorw, dlugosc korzenia ok. 15 cm)
- wody nie barwil, pH wody na poziomie 7,6 - 7,8
Pozniej go wywalilem.
Przygotowywanie zbiornika ma polegać na takim wyważeniu wszystkich czynników, aby ryby czuły się dobrze, a parametry wody były stabilne
zgadzam sie z tym stwierdzeniem, ale nie tylko korzenie moga wplywac niekorzystnie na stabilnosc zbiornika (rowniez zla filtracja, swiatlo, karmienie, rosliny itd itd....).
Jezeli wszystko jest robione z "glowa" i wczesniej poprzedzone odpwiednim przygotowaniem (wiedza) problemow nie powinno byc.
Ot i tylko tyle:))
no wlasnie ;-). |