Witam.
3tyg. temu założyłem zbiornik 150x50x50 wystrojony łupkami, białym drobnoziarnistym żwirem oraz wewnętrznym tłem strukturalnym. Akwarium filtrują dwa kubełki:fluval 304 oraz fluval 405 i wewnętrzna głowica aquael 1100 turbo z gąbką.Mniejszy kubełek wypełniony jest wkładem fluvala clearmax,ceramiką oraz żwirkiem amonowym, drugi zaś wata JBL Symecmix oraz biomaxem fluvala.Oświetlenie t5 2x 54 W (sylvania aquastar+sylvania colorstar).W akwarium znajduje się 7 anubiasów.Po 2 tyg. pracy filtrów zbiornika zakupiłem 6 zbrojników niebieskich.Po tygodniu dołączyła do nich 15 bemb f1 (młodzież) i na kolejny tydzień dołączyło 6 tanganicodusów f1(młodzież) oraz 6 eretmodusów f1(młodzież).Temperatura 25 stopni,ph 8 niestety innych wskaznikow wody nie zbadalem poniewaz dopiero jutro zakupuje pozostale testy i napisze inne parametry wody.Ryby karmie: spirulina forte 36% tropicala, hikari cichlid excel (30 min. przed podaniem namaczam i rozdrabniam w paćke), mieszanka:sera flora+tetra phyll+tetra pro vegetable, 2 razy w tygodniu podaje mrozony oczlik oraz po wprowadzeniu bemb wlalem 50 kropel fishtamin sery i po tygodniu dodalem jeszcze 4 krople witaminy.Pokarmy podaje 3x dziennie malymi porcjami.
Po przyjezdzie Bemb plywaly przez 3 dni z nosem przy szybie, nastepnie troche sie to uspokoilo ale caly czas ryb ocieraja sie o zwir lub kamienie, niektore z nich kiwaja sie jak waz, poza tym barwa ryb jest ok.Wczoraj u jednego tanganicodusa zauwazylem nadety brzuch i tak jakby ciezko oddychal no i niestety dzisiaj wylowilem go zdechlego z akwarium.Podobne objawy zauwazylem dzisiaj u drugiego tanganicodusa a pozostale eretmodini chowaja sie w kamieniach i rzadko co wyplywaja.Zdecydowalem sie na glodowke i ryby nic dziaj nie jadly (trofcie skubia kamienie i rosliny).Wlasnie zauwazylem u trofeusow biale nitkowate odchody, kilka z nich nadal sie kiwa.Nie wiem czy to wazne ale zauwazylem takze dzisiaj na bialych lupkach mnostwo brazowych (kolor jak rdza) plamek wielkosci wiekszego ziarnka piasku,ktore zaczely pojawiac sie takze na roslinach.
Powidzcie mi odrazu co jutro procz testow mam kupic zeby ratowac moje ryby?
Pozdrawiam
Kamil |