-
Forum
-
Odpowiedz
-
Szukaj
-
Statystyki
-
Faq
-
Forum Tropheus Tanganika
/
Tropheini
/
Tropheus Duboisi 1+5 = problem
vertex
Użytkownik
- Posted: 11 Lip 2008 13:40 - Edytowany przez: vertex
Witam ...
Jestem nowym w temacie ryb z Tanganiki wiec prosze o wyrozumialosc :)
Odziedziczylem po koledze Tropheus Duboisi (1+5) jakis czas temu ... akwa 300L + filtr kubelkowy + filtr wewnetrzny ....
Nie wiem czym to jest spowodowane ... ale powoli padaja mi samice ... generalnie zawsze jest tak ze wybieraja sobie najslabsza i caly czas jest atakowana ... jak padnie to wybieraja nastepna .... generalnie samiec goni i atakuje .. ale samice nie sa "gorsze" ....
Aktualnie zostalo mi tylko 1+2 ... i sytuacja sie powtarza ...
Samiec daje wycisk (+ jedna samica) najmniejszej z ostalych sie samic ...
Jest tak umeczona ze praktycznie caly czas "siedzi" za filtrem wewnetrznym (wciska sie pionowo - odsunalem go troche od szyby zeby sie nie zaklinowala) ...
Boje sie ze zaraz padnie ... i za jakis czas po zameczeniu ostatniej samicy ... ostanie sie tylko samiec ...
Aha ... jeszcze jedno .. samiec caly czas proboje podchodzic do tarla ... z roznymi samicami ... narazie bez powodzenia ...
Czy to "normalne" ?
Vepsik
Użytkownik
- Posted: 11 Lip 2008 13:49
Niestety im mniejsza grupa ryb, tym większa będzie agresja. Skoro masz już akwarium jednogatunkowe, to proponuję dokupić większą grupę tych ryb. Przynajmniej 10, a nawet 20. W większym stadzie agresja rozkłada się na więcej osobników i nie powinno być takich problemów. A może zauważyłeś u atakowanych ryb jakieś objawy chorobowe?
vertex
Użytkownik
- Posted: 11 Lip 2008 13:52
A ile ryb moge miec max w takim akwa ? (150x50x40) ... bo chyba 20 to za duzo ... tak mi sie wydaje ...
Co do objawow chorob ... poza tym ze poprzez gonienie / atakowanie .. nawet nie bardzo ma jak dorwac sie do wiekszej porcji jedzenia to po prostu sa mniejsze ... to nic innego nie zauwazylem ...
Vepsik
Użytkownik
- Posted: 11 Lip 2008 13:54
Spokojnie na taką grupę wystarczy. Nie obawiaj się takich ilości :)
admin
Admin
- Posted: 11 Lip 2008 14:04
Vertex
Vepsik ma racje ryb jest stanowczo zbyt mało. To spory zbiornik i nawet 25 ryb to nie jest przerybienie.
Skąd wiesz jaki masz układ płci?
Czy ryby mają obicia na ciele? Rany, plamki itp
Jakie masz parametry wody?
Marta
vertex
Użytkownik
- Posted: 11 Lip 2008 14:11
Plec sprawdzalem pod szklem powiekszajacym przy wkladaniu ich do akwa .. zgodnie z wzorami ze zdjec z
http://www.fishhead.com/articles/ventsex.htm
...
A co do ran ... samiec i samica (wieksza) atakujac "podgryza" ta mniejsza w bok ...
A co ciekawe ... z wieksza samica caly czas sie trze ... ... jak przestanie sie "trzasc" to atakuje ta samice jak ta mniejsza ... moze ona po prostu robi cos nie tak jak on chce ...
admin
Admin
- Posted: 11 Lip 2008 14:21
Wg Twoje opisu samiec jest bardzo agresywny. Musisz coś zrobic, albo go odłowić, bo stracisz ryby, albo jak najszybciej poiwekszyć obsadę?
Pytałam jakie masz parametry wody, jaką temperaturę?
Marta
vertex
Użytkownik
- Posted: 11 Lip 2008 14:29
Parametry podam po dokladnym zmierzeniu jak wroce z pracy ...
temp wody ~ 28 st.
admin
Admin
- Posted: 11 Lip 2008 14:32
Postaraj się obniżyć temperaturę.
Jaki masz wystrój zbiornika?
Marta
Forum Tropheus Tanganika
/
Tropheini
/ Tropheus Duboisi 1+5 = problem
↑
Twoja wypowiedź
?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo
zarejstruj
najpierw.
Archiwum
Tropheini
Inne ryby tanganickie
Technika akwarystyczna
Żywienie i choroby ryb
Literatura
Sprawy ogólne
Jezioro Tanganika
Uwagi Dotyczące Funkcjonowania Forum
REGULAMIN FORUM