Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Tropheini Forum Tropheus Tanganika / Tropheini /

leptosoma chituta neon head

Autor milano777
Użytkownik
#1 - Posted: 2 Wrz 2008 20:14 
Witam wszystkich. Pytanie jak w temacie a mianowicie czy mogę trzymać w jednym zbiorniku moliro i właśnie leptosomke chituta neon head

Autor admin
Admin
#2 - Posted: 2 Wrz 2008 20:49 
Generalnie przy bardzo duzych zbiornikach takie połączenie jest możliwe...ale musi to być spory gabaryt? Jaki masz zbiornik? Cyprichromisy to bardzo agresywne ryby, związane ze strefami skalistymi, gdzie pływaja w tonii tworzac ogromne grupy. Odzywiaja sie planktonem i taki pokarm ( zoo i fitoplankton) powinny otrzymywać. Pokarm musi być bardzo drobny, gdyż tylko taki są w stanie wyłapać swoimi pyskami. Jezeli nie masz sporego doświadczenia z rybami z Tanganiki i sporego akwarium, to raczej nie polecam takiego połączenia.

Marta

Autor milano777
Użytkownik
#3 - Posted: 3 Wrz 2008 20:22 
Bardzo dziękuje za wyczerpującą odpowiedź która dała mi do myślenia. Mam 450tkę z miliro a wczoraj pływało jeszcze 6 szt. Duboisi które oddałem koledze i chodzi mi oto żeby coś z tym moliro pływało ponieawż zawsze gdy moliro było same było jakieś płochliwe i tak właśnie jest teraz.Miałem jeszcze bemby i wtedy razem z moliro zachowywały się super do czasu jak jak wyszło w praniu łączenie biologii które uszczupliło mi stado (ale to były moje początki z tangą) teraz już wiem jak to się robi i mam większe doświadczenie od kwietnia 2007 nie padła mi ani sztuka i za wszelką cenę chciałbym dołożyć jakieś rybcie może znowu bembe około 12 szt.Doradźcie.Filtracja jakby ktoś pytał to daje rade dwa duże kubły + dwa wew. Pozdrawiam

Autor admin
Admin
#4 - Posted: 6 Wrz 2008 06:14 
A ile masz Moliro? Może ilość osobników jest zbyt mała?

Marta

Autor milano777
Użytkownik
#5 - Posted: 10 Wrz 2008 16:49 
Mam okoła 20szt dorosłych i tyle samo maluchów najstarsze z maluchów są pół roczne.Troszeczke narobiłem sobie bigosu tym odłowieniem 6szt duboisów ponieważ moliro znowu jest samo i stało się bardzo płochliwe szczególnie jak zaświece światło (świetlówek nie zmieniałem ) cały czas takie same.Przy odłowie duboisów musiałem z akwa powyciągać kamienie i poukładałem je inaczej niż byłya co za tym idzie zmiana dowódco stada czy moim jedynym wyjściem z tej sytuacji jest czekanie czy może ktoś mi podpowie.Pozdrawiam

Autor admin
Admin
#6 - Posted: 10 Wrz 2008 20:15 
Bywa tak, że zmiany w zbiorniku zaburzają hierarchię całego stada. Powinienieś starać sie jak najmniej stresowac ryby. Mozesz im pzrez kilka dni nie świecić światła. Zmierz także parametry wody N02 i N03. Byc moze jak przestawiałeś kamienie naruszyłeś podłoze i wydzieliły sie jakieś związki?

Proponuję podmień im wodę, dodaj witaminy i nie świeć światła.

Marta

Autor milano777
Użytkownik
#7 - Posted: 11 Wrz 2008 16:29 
tak też właśnie robie ale Wielkie dzięki

Autor admin
Admin
#8 - Posted: 11 Wrz 2008 16:34 
To chyba jednak musisz poczekać. Zmiana obsady w pewnych wypadkach może odbić się właśnie na zachowaniu ryb.

Marta

Autor milano777
Użytkownik
#9 - Posted: 22 Lis 2008 18:52 
Witam . Wracam do tematu pochliwości moich Moliro a więc bez zmian rybki są płochliwe i tu mam pytanie czy wyjęcie większej ilości kamieni które mam w zbiorniku spowoduje że ryb nie będą się chować w grotach i co za tym idzie pływaqć w wyższych partiach zbiornika ponieważ teraz nie pływają wyżej niż 1/3 wysokości akwa (wys 60cm).Zaznaczm że rybki się wspaniale chowają i mnożą a w akwarium nic nie zmieniałem.Czym moge zaradzić podpowiedzcie.

Tropheini Forum Tropheus Tanganika / Tropheini / leptosoma chituta neon head Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®