-
Forum
-
Odpowiedz
-
Szukaj
-
Statystyki
-
Faq
-
Forum Tropheus Tanganika
/
Tropheini
/
Tarło eretmodusów
wolik
Użytkownik
- Posted: 4 Paź 2008 14:09
Witam.
Właśnie jest świadkiem pierwszego tarła moich eretmodusków stąd pytanie, czy podobnie jak u trofeusów tak i u eretmodusów zdarza sie, ze przy pierwszym tarle ikra może zostać połknięta przez rodziców??? Jeśli tak to zazwyczaj do którego tarła może być ona połykana??
maniutek15
Użytkownik
- Posted: 4 Paź 2008 14:33
U pyszczaków bardzo rzadko zdaża się aby już przy pierwszym tarle rodzice donosili ikrę u mnie musiało upłynąć conajmniej 3 tarła zanim któryś z moich gębaczy wychował potomstwo....
Myślę że z donoszeniem mogą być problemy do 5-6 tarła chociaz mogą sięnauczyć i szybciej to zależy od ryby...
pozdro
Maciek
Sendog
Użytkownik
- Posted: 4 Paź 2008 18:06
maniutek15
nie dotyczy to np.
Haplochromini
, których samice także po pierwszych tarłach odchowują młode. nie obserwowałem u H. nubila, A. burtoni, Pseudocrenilabrus multicolor czy H. sp. 44 aby samice miały problemy z pierwszymi tarłami. zjawisko to jest dość wyrażne u pyszczaków z tanganiki
Pozdr
Krzysiek
maniutek15
Użytkownik
- Posted: 5 Paź 2008 15:37
Sendog
Chodowałem i Pseudocrenilabrus multicolor i P. nicholsi i P. philander tylko u nicholsi samica donosiła za pierwszym razem ale była już dużą i podobno odbywała tarła już w sklepie... Z niedonoszeniem jest podobnie i w Malawi
pozdro
Maciek
Sendog
Użytkownik
- Posted: 5 Paź 2008 17:07
Maćku to ciekawe - u mnie małe samice multicolor dotrzymywały miot. dopóki nie zająłem się Tanganiką nie spotkałem się z nie dotrzymaniem przez samicę ikry.
przy okazji masz może jeszcze dwa ostatnie gatunki?
Pozdr
Krzysiek
maniutek15
Użytkownik
- Posted: 5 Paź 2008 17:27
Niestety nie posiadam juz ich :-( jeszcze kilka miesięcy temu miałem P. philander.... Jezeli chodzi o P. nichilsi to wiem gdzie można je dostać :-D
A jeżeli by Cię interesowały inne ciekawostki np. Benitochromisy to pisz na priv.
pozdro
Maciek
Sendog
Użytkownik
- Posted: 5 Paź 2008 19:29
Maciek nie mogę znaleźć priva :)
Możesz mi podesłać info na malamute@poczta.onet.pl ?
bardzo dziękuje
Pozr
Krzysiek
maniutek15
Użytkownik
- Posted: 5 Paź 2008 20:55
Sendog
już wysłane:-D
Forum Tropheus Tanganika
/
Tropheini
/ Tarło eretmodusów
↑
Twoja wypowiedź
?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo
zarejstruj
najpierw.
Archiwum
Tropheini
Inne ryby tanganickie
Technika akwarystyczna
Żywienie i choroby ryb
Literatura
Sprawy ogólne
Jezioro Tanganika
Uwagi Dotyczące Funkcjonowania Forum
REGULAMIN FORUM