Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Tropheini Forum Tropheus Tanganika / Tropheini /

Dorastanie

Autor Sebi
Użytkownik
#1 - Posted: 17 Lis 2008 12:51 
Mam pytanie po jakim czasie tropheusy osiągną wiek dorosły i zaczną się rozmnażać? Moje tropheusy Duboisy Maswa mają już rok a ich długość wynosi około 5-6 cm. Ponadto mam jednoroczne stadko Kachese, których wielkość wynosi 3-4 cm!!! Czy to normalna wielkość ryb na ten wiek? Wydaje mi się, że wolno rosną.

Pozdrawiam

Sebastian

Autor admin
Admin
#2 - Posted: 17 Lis 2008 13:12 
A jaki masz zbiornik, czym karmisz ryby?
Wazne jest takze jakie masz parametry wody- N02 i N03 i skąd pochodzą ryby - w jakich warunkach były trzymane u hodowcy?

Marta

Autor Sebi
Użytkownik
#3 - Posted: 17 Lis 2008 13:21 
Zbiornik 350l. na chwilę obecną karmię: szpinak, Hikari, Dainichi, Spirulina OSI, Naturefood. Karmię 1 raz dziennie. Zjadają wszystko w ciągu niecałej 1 minuty.
Parametry: NO2=0; NO3=5-10. Ryby pochodzą od znanego hodowcy z Torunia z UMK- Nie wiem w jakich warunkach były rozmnażane i trzymane. Kupiłem je gdy miały jakieś 2 cm.

Sebastian

Autor admin
Admin
#4 - Posted: 17 Lis 2008 13:50 
Trudno w takim razie odpowiedziec dlaczego, zwykle male zbiorniki dla narybku z wysokim N03 hamują ich wzrost. Akwarium masz spore, parametry ok, moze jedzenia podajesz im zbyt mało. Ja karmie ryby 2-3 razy dziennie.

Marta

Autor Sebi
Użytkownik
#5 - Posted: 17 Lis 2008 13:55 
A jak u innych to wygląda. Jaka powinna być wielkość ryb, które mają około 1 roku.

Sebastian

Autor admin
Admin
#6 - Posted: 17 Lis 2008 14:04 
Różnie to bywa -ale roczne trofeusy napewno nie powinny mieć 3-4 cm długości. Przy dobrym karmienu, dobrych warunkach mogą osiągnąć 5-7 cm. Osobniki z jednego miotu zwykle nie rosną równo. Wg mnie duboisi rosna szybciej niz inne odmiany i gatunki.

Mam teraz T. sp. Karago w 800l zbiorniku i maja około 3-4 cm, a wiek ich to 3,5 miesiąca.

Marta

Tropheini Forum Tropheus Tanganika / Tropheini / Dorastanie Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®