zimnyx
Przepraszam, jeżeli Cię uraziłem swoją wypowiedzią, ale naprawdę nie było to zamierzone z mojej strony. Wiem, że życie to konieczność ciągłego dokonywania różnych wyborów, ale nie zwalaj wszystkiego na Żonę :-)
Jeśli chodzi o dolomit, to czy chodzi Ci o grys dolomitowy na podłoże, czy o konstrukcje w postaci skałek dolomitowych stanowiące wystrój zbiornika ??? Ja aranżując swój zbiornik pierwotnie rozważałem ewentualność umieszczenia na dnie akwarium grysu dolomitowego zamiast pyłu kwarcowego ale:
- nie znalazłem grysu dolomitowego o bardzo małej granulacji (jak wiadomo muszlowce lubią kopać w podłożu i przesiewać piasek) - najmniejsza granulacja grysu dolomitowego 1-2 mm, a pyłu kwarcowego 0,1 - 0,3 mm,
- obawiałem się że grys dolomitowy może mieć zbyt ostre krawędzie i będzie ranił rybki.
Pewnie admini mnie zganią, ale swego czasu korespondowałem z firmą zajmującą się m.in. sprzedażą kruszyw na podłoża akwarystyczne. Z tego co wiem to wysyłają towar kurierem.
Zerknij sobie:
http://gravel.com.pl/oferta.html
Ja kupiłem pył kwarcowy w sklepie zoologicznym.
Jeśli natomiast chodzi o skały dolomitowe to pozostaje Ci poszukanie kopalni odkrywkowej dolomitu, ewentualnie udanie się na skład oferujący kamienie do ogrodu lub trzecia opcja: kamieniarz (ja swoje kawałki dolomitu nabyłem w firmie wykonującej ogrodzenia z kamienia naturalnego pod Krakowem). Szkoda, że nie jesteś z Krakowa lub okolic bo zostało mi trochę dolomitu do oddania (kawałki połupanych płyt dolomitowych).
pozdrawiam
marcin