Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Tropheini Forum Tropheus Tanganika / Tropheini /

Zgon z przyczyn naturalnych...

Autor lem0n
Użytkownik
#1 - Posted: 14 Lut 2009 19:10 
Moja przygoda z Tropheusami trwa juz ponad 2 lata, sporo czytam i poszerzam swoją wiedzę ale dyskusji o podobnym przypadku, który miał miejsce w moim akwarium nigdzie nie znalazłem.
W zeszły weekend moje stadko Moliro pomniejszylo sie o jedna sztuke. Rybki pływały sobie cały dzień jak gdyby nigdy nic. W pewnym momencie zauważyłem, że jedna z rybek unosi się bezwładnie w toni zgięta na kształt litery U. Płetwy drżały jej jakby w konwulsjach, skrzela ledwo się ruszały. Wyglądało to jakby dostała paraliżu...wszystko trwało może z 5 minut i rybka wyzionęła ducha...:( Po oględzinach nie stwierdziłem by była ranna, miała mętne oczy lub żeby wydobywała się z odbytu jakakolwiek dziwna substancja. Wyglądała jak okaz zdrowia. I teraz zastanawiam sie jaka mogła być przyczyna takiego zgonu. Naturalna...starość czy jakiś zawał...nigdzie nie znalazłem opisu podobnej sytuacji. Może Wy pomożeci dojśc co się stało...
pozdrawiam
Marcin

Autor kulus12
Użytkownik
#2 - Posted: 14 Lut 2009 19:34 
Zgon naturalny raczej bym wykluczył jeżeli stadko liczy 2-3 lata bo trofcie potrafią dożyć nawet do 10lat, czytałem o podobnych przypadkach gdzie sugerowano spłoszenie ryby i rozbicie się o szybę.

Pozdrawiam Radek

Autor lem0n
Użytkownik
#3 - Posted: 14 Lut 2009 19:43 
Rybcie raczej nie sa płochliwe, i nigdy nie zaobserwowalem u nich nerwowych reakcji na ruch w pokoju. Zapomniałem napisać, że ten Tropheus to odłów zakupiony od pani Marty jakieś 2 lata temu, więc ciężko stwierdzić ile miał lat...

Tropheini Forum Tropheus Tanganika / Tropheini / Zgon z przyczyn naturalnych... Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®